• Business

    Όμιλος Dogus: Εξασφάλισε δάνειο 1,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε Ελλάδα και Τουρκία


    Δάνειο 1,2 δις ευρώ από έξι Τουρκικές τράπεζες έλαβε η εταιρία Dogus JV, θυγατρική της οποίας συμμετέχει στην κοινοπραξία που πλειοδότησαν μαζί με την εταιρία Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ) του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου για την απόκτηση του Athens Hilton, προκειμένου να ολοκληρώσει τα επιχειρηματικά σχέδια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι επενδύσεις της στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό τηλεγράφημα του Bloomberg, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο διευθύνων σύμβουλος της Dogus JV Husnu Akhan, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η Dogus Holding και συνεργαζόμενη εταιρία Bilgili Holding έλαβαν το συγκεκριμένο δάνειο για την υλοποίηση της αναμόρφωσης του λιμανιού Galataport εντός 14 χρόνων, με περίοδο χάριτος 3,5 χρόνια αλλά και με την δέσμευση ότι θα διαχειρίζονται για τα επόμενα 30 χρόνια το συγκεκριμένο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. “Εχουμε λάβει από την Yapi Kredi το ποσό των 275 εκατ. ευρώ, από την Garanti τα 255 εκατ. ευρώ, την Isbank τα 150 εκάτ. ευρώ, την Ziraat τα 130 εκατ. ευρώ, την TSKB τα 110 εκατ. ευρώ και απο την Finansbank τα 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν τα επιχειρηματικά μας σχέδια συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ”.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία Dogus Holding/Bilgili Holding έδωσαν την υψηλότερη προσφορά τον Μαϊο του 2013 για την υλοποίηση του σχεδίου αναμόρφωσης του Galataport με το ποσό των 702 εκατ. ευρώ, γεγονός απο το οποίο κέρδισαν τη διαχείριση του λιμανιού για τα επόμενα 30 χρόνια.

    Σύμφωνα με τον CEO της Dogus JV, όταν υλοποιηθεί το project θα αυξηθεί ο τουρισμός κατά 7 εκατ. τουρίστες και αυτοί με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν στην Τουρκική οικονομία το ποσό των 5 εκατ. ευρώ περιπου. Σημειώνεται ότι το λιμάνι αυτό είναι κλειστό τα τελευταία 200 χρόνια και σκοπός της εταιρίας είναι να δημιουργήσει ένα νέο λιμάνι για την ενίσχυση της κρουαζιέρας στη Τουρκία.

    Ferit Sahenk

    Ο πρόεδρος της εταιρίας Ferit Sahenk δήλωσε ότι στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των επενδύσεων τους στην Κροατία και την Ελλάδα, “αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε εστιάσει στην συγκεκριμένη επένδυση στην Τουρκία”.

    Η θυγατρική της Dogus JV D-Marine Investments Holding B.V. μαζί με την εταιρία Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. ιδιοκτήτρια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino, αποτελούν τον προτιμιτέο επενδυτή από την Alpha Bank για την πώληση του ξενοδοχείου Athens Hilton από την θυγατρική της, Ιονική Ξενοδοχειακή.

    Ο όμιλος Dogus, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με περισσότερες από 290 επιχειρήσεις και απασχολεί περισσότερους από 50.000 εργαζομένους. Μεταξύ άλλων, αναπτύσσει δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, της ενέργειας και της ψυχαγωγίας. Στην Ελλάδα άρχισε τη δραστηριότητά του από τον τομέα των μαρίνων και συνεχίζει στον χώρο των ξενοδοχείων.

    marina floisvou

    Ειδικότερα, συμμετέχει στη μαρίνα του Φλοίσβου μέσω της D-Marine Investments Holding B.V με ποσοστό 32,2%. Επίσης, η D-Marine Investments Holding B.V έχει μειοψηφική συμμετοχή στην Jermyn Street Real Estate Fund IV, η οποία το φθινόπωρο αναμένεται να αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι 400 εκατ. ευρώ, καθώς επίκειται η ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ. H D-Marine Investments Holding B.V, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του τουρκικού ομίλου στην Ευρώπη, αναπτύσσει επίσης δραστηριότητα στην Ιταλία και στην Ισπανία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sigklonizi-i-apofasi-tou-renzi-dini-se-kathe-18chrono-evropeo-bonus-500-evro-gia-na-mi-gini-tromokratis/70620

     



    ΣΧΟΛΙΑ