• Business

    ΟΛΠ: Στα 23,88 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για το 2018

    • NewsRoom

    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cosco, Captain Fu Chengqiu. ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2018 παρουσίασε η ΟΛΠ Α.Ε. σήμερα, Δευτέρα, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, της Αντιδημάρχου Οικονομικών Πειραιά κυρίας Αθηνάς Γλύκα-Χαρβαλάκου, του κ. Ιωάννη Δελατόλα, Key Account Manager της Διεύθυνσης Εισηγμένων Τίτλων του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και του κ. Νίκου Αυλώνα, Προέδρου Κέντρου Αειφορίας (CSE) & Αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης.

    Για το 2018, το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ΟΛΠ Α.Ε. εκτιμάται, βάσει στοιχείων της εταιρείας, διεθνών μοντέλων και στατιστικών πηγών, ως εξής:

    –  Η οικονομική προστιθέμενη αξία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας ανήλθε στο 0,4% για το 2018.  Συγκεκριμένα, δόθηκαν 18,3 εκατ. ευρώ σε φόρους και 14,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές.

    – 49 εκατ. ευρώ  δαπανήθηκαν συνολικά σε 1.272 τοπικούς και εθνικούς προμηθευτές

    – 426.000 ευρώ επενδύθηκαν σε ενέργειες Εταιρικής Υπευθυνότητας.

    – Η λειτουργία της ΟΛΠ Α.Ε. έχει δημιουργήσει 1016 άμεσες θέσεις εργασίας, 1903 έμμεσες θέσεις εργασίας και 1190 επαγόμενες θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

    – 1.800.000 ευρώ επενδύθηκαν σε υπηρεσίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και μείωση κατά 11% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού Συστήματος, που αντιστοιχεί σε μείωση 600tn CO2 .

    – Οι υποχρεωτικές και μη υποχρεωτικές επενδύσεις του Οργανισμού έφτασαν τα 23.888.827 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20.301.000 ήταν σε νέες υποδομές.

    Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Captain Fu Chengqiu είπε ότι ο ΟΛΠ, από τη δημιουργία του το 1930, παρουσιάζει σήμερα τα πιο σημαντικά αποτελέσματα στην ιστορία του, ενώ ζήτησε τη συνεργασία όλων των εργαζομένων στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων της εταιρείας για αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών.

    Είπε επίσης ότι «η εταιρεία αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι σε κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, και μέσα από τη λειτουργία της και τις επιχειρηματικές της αποφάσεις σέβεται, προστατεύει και προωθεί το θεσμό της Εταιρικής Υπευθυνότητας». Προσέθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ανέφερε ότι μέσω αυτής της έκθεσης ο ΟΛΠ γίνεται πιο διαφανής απέναντι στην κοινωνία». «Θέλουμε να κάνουμε το λιμάνι Πειραιά μία γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας», τόνισε ο Captain Fu Chengqiu

    Ο αναπληρωτής Δημοσίων Σχέσεων και εκπρόσωπος Επενδυτών του Οργανισμού, Νεκτάριος Δεμενόπουλος, ανέφερε ότι «το 2018 ο αριθμός διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι άγγιξε τα 5 εκατ. TEU που είχε ως αποτέλεσμα των λιμάνι του Πειραιά να καταστεί δεύτερο στη Μεσόγειο». Προσέθεσε ότι «ο τζίρος της εταιρείας το 2018 από τα 110 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ παρουσίασε αύξηση 50% στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

    Τόνισε ότι «στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του λιμανιού, ενώ προτεραιότητα παραμένει η συνεχής η εκπαίδευση του προσωπικού και η φροντίδα για το περιβάλλον. «Στόχος επίσης της διοίκησης», συμπλήρωσε, «είναι η ανάπτυξη του λιμανιού να συνδεθεί παράλληλα με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».



    ΣΧΟΛΙΑ