• Business

    Όλο το παρασκήνιο για το Σαουδάραβα μεγιστάνα που ζητά ασυλία από το Λονδίνο. Γιατί τον στηρίζει ο Βρετανός Υπ. Εξωτερικών


    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας άσκησε κριτική στην απόφαση ενός δικαστή Ανώτατου Δικαστηρίου, ο οποίος απέρριψε το αίτημα διπλωματικής ασυλίας του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα και εκπροσώπου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Sheikh Walid Juffali.

    Ο κροίσος έχει δεχθεί μήνυση από την εν διαστάσει σύζυγο του, η οποία διεκδικεί μερίδιο από την 4 δισ. αγγλικών λιρών περιουσία του. Ο Sheikh Walid Juffali θέλησε να χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του ως μόνιμου εκπροσώπου στο IMO για την St Lucia, προκειμένου να μην φτάσει η υπόθεση στα βρετανικά δικαστήρια.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένας δικαστής απέρριψε το αίτημα του δισεκατομμυριούχου για ασυλία και υποστήριξε ότι η ανάμιξη του με τον ΙΜΟ ως εκπρόσωπος ενός μικρού νησιού της Καραϊβικής αποτελεί ένα “εντελώς τεχνητό κατασκεύασμα”.

    O Walid Juffali και η πρώην σύζυγος του Christina Estrada, στις Κάννες το 2001
    O Walid Juffali και η πρώην σύζυγος του Christina Estrada, στις Κάννες το 2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας, Philip Hammond, στήριξε τον Juffali υποβάλλοντας μία μακροσκελή επιστολή, στην οποία υποστήριξε ότι ο δικαστής έσφαλε με την προσέγγιση του στο θέμα της ασυλίας.

    Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικής σημασίας προηγούμενο για έναν αριθμό διπλωματών που ζητούν ασυλία.

    Περίπου 22.000 άνθρωποι δικαιούνται διπλωματική ασυλία στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών και των οικογενειών τους. Στο παρελθόν, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, ο Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, δεν θα μπορούσε να δικαστεί στο Λονδίνο με τις κατηγορίες ότι οι άνθρωποι του φυλάκισαν παράνομα και βασάνισαν ένα Βρετανό πολίτη, γιατί είχε διπλωματική ασυλία.

    NEW YORK, NY - APRIL 24: Christina Estrada Juffali, Prince Edward, Earl of Wessex and Lady Dalit Nuttall attend the Films Without Borders launch at the St. Regis Hotel on April 24, 2012 in New York City. Michael Loccisano/Getty Images/AFP
    Η Christina Estrada Juffali στη Νέα Υόρκη, 2012

    Ο Sheikh Walid Juffali έχει ασκήσει έφεση κατά της απόρριψης του δικαστή και αυτή την εβδομάδα αναμένεται η νέα απόφαση.

    Ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας έχει κληρονομήσει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις στη χώρα.

    Το ιστορικό του διαζυγίου

    Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2001, αλλά η Estrada- που είχε πριν μακροχρόνιο δεσμό με τον Πρίγκηπα Andrew– ξεκίνησε δικαστικό αγώνα διεκδικώντας μέρος της 4 δισ. λιρών περιουσίας του πρώην συζύγου της, όταν ανακάλυψε το 2012 ότι αυτός είχε παντρευτεί μία 24χρονη παρουσιάστρια της τηλεόρασης.

    Loujain_Adada_Lebanese_supermodel_and_TV_presenter
    Ο Walid Juffali με τη νέα του σύζυγο, Loujain Adada, Λιβανέζα supermodel και παρουσιάστρια

    Στην περιουσία που διεκδικεί η πρώην σύζυγος περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις βρετανικές κατοικίες, μία αξίας 60 εκατ. λιρών που έχει μετατραπεί σε εκκλησία με χρυσές οροφές και βρίσκεται στην περιοχή Knightsbridge, μία βίλα 15 εκατ. λιρών στο Surrey και μία παραθαλάσσια ιδιοκτησία κοντά στο Darmouth του Devon, που αγόρασε ο επιχειρηματίας το 2007 έναντι 3,25 εκατ. λιρών.

    Walid_Juffali_Egha_3535788b
    Η έπαυλη του Walid Juffali στο Surrey, αξίας 15 εκατ. λιρών

    Η Estrada -που στο παρελθόν υπήρξε μοντέλο στο ημερολόγιο της Pirelli- έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον του πρώην συζύγου της στη Βρετανία, από τη στιγμή που το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του για διπλωματική ασυλία.

    Ο μεγιστάνας, 60 ετών σήμερα, που έχει περιουσία πάνω από 140 εκατ. λίρες στη Βρετανία, επιμένει ότι το διαζύγιο του δεν μπορεί να κριθεί από τα βρετανικά δικαστήρια, αφού ο ίδιος είναι εκπρόσωπος της St Lucia, στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και δικαιούται ασυλία.

    Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αφήσει την 53χρονη σύζυγο του και την 13 ετών κόρη τους, χωρίς οικονομική συμφωνία μετά το διαζύγιο, το οποίο βγήκε στη Σαουδική Αραβία.

    estrada 2

    Ωστόσο, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει ήδη προβλέψει για την οικονομική αποκατάσταση της οικογένειας του αγοράζοντας στη σύζυγο του μία κατοικία στο Beverly Hills της California.

    Eπίσης, υποστηρίζει ότι πληρώνει 100.000 δολάρια το μήνα διατροφή και καλύπτει όλα τα έξοδα της 13χρονης κόρης του.

    To πρώην μοντέλο, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι ο Juffali έβγαλε το διαζύγιο εν αγνοία της και ότι η ίδια δε μπορεί να έχει οικονομικές αξιώσεις απέναντι του στη Σαουδική Αραβία.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά κάνει επίθεση στο ΔΝΤ. Λέει ότι είναι σαν τους τοκογλύφους της Βενετίας (του Shakespeare)

    Ο Al Patsino στο ρολο του Σάιλοκ στον Έμπορο της Βενετίας . Ο Έμπορος της Βενετίας ένα από τα πιο γνωστά έργα του William Shakespeare)



    ΣΧΟΛΙΑ