• Business

    Όλοι στρέφονται στις ΙΚΕ: Το νέο μοντέλο της επιχειρηματικότητας


    Η νέα… μόδα στην επιχειρηματικότητα ακούει στο όνομα ΙΚΕ: Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες. Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να ιδρύσουν τέτοιου είδους εταιρείες, αντί για ανώνυμες εταιρείες, ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τους προσφέρουν (όπως είναι η εύκολη και φτηνή ίδρυση μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης, ακόμα και με μετοχικό κεφάλαιο 1 ευρώ).

    Η τάση αυτή καταγράφεται και στα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, καθώς αν και ο συνολικός αριθμός των νέων επιχειρήσεων που εγγράφηκαν στο ΓΕΜΗ τον Ιανουάριο είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι, σε ότι αφορά τις ΙΚΕ η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική.

    Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, τον Ιανουάριο εγγράφηκαν στα μητρώα του συνολικά 1.855 επιχειρήσεις, έναντι 2.232 τον Ιανουάριο του 2016. Εξ αυτών, οι 477 ήταν ΙΚΕ (έναντι 320 τον Ιανουάριο του 2016), οι 47 ήταν ΑΕ (έναντι 31) και οι 20 ΕΠΕ (έναντι 23). Ακόμα, ιδρύθηκαν 175 Ομόρρυθμες Εταιρείες (έναντι 226), 118 Ετερόρρυθμες Εταιρείες (έναντι 88) και 1.006 ατομικές επιχειρήσεις (έναντι 1.049).

    Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση των ΙΚΕ είναι ότι οι διαγραφές τέτοιων εταιρειών από το ΓΕΜΗ ήταν τον Ιανουάριο μόνο 75 (έναντι 60 τον Ιανουάριο του 2016). Είναι φανερό αυτό που παρατηρούν οι ειδικοί της αγοράς, ότι δηλαδή πλέον λίγοι επιλέγουν να ιδρύσουν πια ΕΠΕ, καθώς είναι πιο φτηνό και πιο εύκολο να ιδρύσουν μία ΙΚΕ.

    Συνολικά, οι εγγραφές στο ΓΕΜΗ τον Ιανουάριο του 2017 μειώθηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016 κατά 16,9%, όμως το ποσοστό των διαγραφών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 30,8%. Μεγάλο ρόλο στη μείωση αυτή διαδραμάτισε η υποχώρηση των διαγραφών ατομικών επιχειρήσεων κατά 24,7% (2.062 τον Ιανουάριο του 2017, έναντι 2.742 τον Ιανουάριο του 2016).

    Τα στοιχεία αυτά, αν και θα ήταν μάλλον παράδοξο να τα χαρακτηρίσει κανείς θετικά, εμπνέουν μια κάποια αισιοδοξία για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού των “λουκέτων” σε εταιρείες, που δείχνει μία σταθεροποίηση της κατάστασης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: POS: Από σήμερα 1.000 ευρώ πρόστιμο στις επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρινόπουλος: Εξήντα εκατ. ευρώ αναζητούν Σκλαβενίτης και τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H μεγαλύτερη έκπληξη για Alpha και Eurobank ήλθε από την Μόσχα



    ΣΧΟΛΙΑ