• Business

    Όλη η αλήθεια για το δημοσίευμα του Mononews με την υπόθεση της Χαλυβουργικής

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου
    Αγγελόπουλος

    Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και υιοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος


    Το Mononews πιστό στη δημοσιογραφική δεοντολογία και την αλήθεια δημοσιεύει άρθρα και κείμενα αφού πρώτα συνομιλήσει με όλες τις πηγές του.

    Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το δημοσίευμα του Mononews που από σήμερα το πρωί έκανε λόγο για πρόθεση του μετόχου της Χαλυβουργικής Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου να χρηματοδοτήσει με 12 εκατ. ευρώ την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων της εταιρείας, η οποία όμως βρίσκει την αντίσταση της διοίκησης της εταιρείας υπό τον κ. Γιώργο Σκινδήλια.

    Ο κ. Σκινδήλιας ενώ διορίσθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο εντούτοις το τελευταίο χρονικό διάστημα εκφράζει τα συμφέροντα των παιδιών του κ. Αγγελόπουλου, Γιώργου και Παναγιώτη. Σημειώνεται πως ο κ. Σκινδήλιας έχει προταθεί ως συμπαραστάτης  σε περίπτωση που κερδίσει τη δίκη η πλευρά των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου για τη δικαστική συμπαράσταση.

    Οι πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε το πρωί το mononews ισχύουν στο ακέραιο. Η πλευρά του Κων. Αγγελόπουλου συνεχίζει μάλιστα να τις υποστηρίζει, όπως επιμένουν πηγές που συνομιλούν μαζί του, όπως ανέφεραν σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους το απόγευμα της Πέμπτης.

    Όχι μόνο χθες αλλά και σήμερα το βράδυ το mononews συνομίλησε με την πλευρά του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Οι άνθρωποι που συνομιλήσαμε  εμμένουν στην άποψή τους και στην εγκυρότητα του δημοσιεύματος, τονίζοντας πως ο μοναδικός μέτοχος της Χαλυβουργικής «προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 12 εκ. ευρώ, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, με αποκλειστικό στόχο την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων της εταιρείας», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.

    Ωστόσο, από την πλευρά του Γιώργου Σκινδήλια, δηλαδή της διοίκησης η εταιρείας, υποστηρίζεται πως  οι συγκεκριμένες πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, είναι «απολύτως ανυπόστατες και αναληθείς» και πως «πρόκειται για κυνική και υποβολιμαία αντιστροφή της πραγματικότητας, η οποία εκπλήττει για το θράσος των εμπνευστών της, αλλά και για την αναλγησία τους μπροστά στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Εταιρείας».

    Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η πλευρά της διοίκησης αναφέρει: 

    «Το φως της δημοσιότητας είδαν σήμερα απολύτως ανυπόστατες και αναληθείς πληροφορίες περί δήθεν πρόθεσης του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου να καταβάλει 12 εκ. Ευρώ για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων της επιχείρησης.

    Πρόκειται για κυνική και υποβολιμαία αντιστροφή της πραγματικότητας, η οποία εκπλήττει για το θράσος των εμπνευστών της, αλλά και για την αναλγησία τους μπροστά στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Εταιρείας.

    Η μόνη αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι περιβόητοι «κύκλοι» του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, τους οποίους επικαλείται ως πηγή το δημοσίευμα, έχουν διατυπώσει με κάθε τρόπο ότι αποκλειστική στόχευσή τους είναι η άμεση απόλυση των εργαζομένων και το κλείσιμο της Χαλυβουργικής.

    Από την πλευρά της η Διοίκηση της Εταιρείας έχει αντιταχθεί σθεναρά και αποδεδειγμένα σε κάθε τέτοιου είδους «λύση» – καρμανιόλα για τους εργαζομένους, καθώς έχει υποβάλει εμπεριστατωμένη εισήγηση για την επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής. Η θέση της αυτή μάλιστα παρουσιάστηκε και στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019.

    Η βιώσιμη αυτή προοπτική δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από τον ιδιοκτήτη της Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Ακολούθως, η Διοίκηση προς άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί έχει προ πολλού αντιπροτείνει την εθελούσια έξοδο ως ευεργετικότερη για τους εργαζομένους της επιχείρησης, αλλά και για το ίδιο το όνομα του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, και έχει ενημερώσει εγγράφως τον τελευταίο για τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διαδικασία, τα οποία και αναμένει. Πλην, όμως, οι «κύκλοι» του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έχουν
    κωφεύσει μέχρι σήμερα.

    Υπενθυμίζουμε στους «κύκλους» του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι σήμερα επί δύο ολόκληρους μήνες».

    Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύει όλο το πρόβλημα της εταιρείας το τελευταίο διάστημα. Αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την  κόντρα της διοίκησης της Χαλυβουργικής με τον βασικό μέτοχο της εταιρείας. Η πλευρά του Γιώργου Σκινδήλια απαιτεί ο μέτοχος (Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος) να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 80 εκ. ευρώ, ώστε να ξαναρχίσει να λειτουργεί ως χαλυβουργείο, ενώ από την πλευρά του ο μέτοχος αρνείται πεισματικά, επιμένοντας μόνο στη χρηματοδότηση για την εθελούσια έξοδο.

    Τι έγραφε το πρωί το mononews

    Λύση στο αδιέξοδο της Χαλυβουργικής είναι έτοιμος να  δώσει ο Κ. Αγγελόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες, ο οποίος είναι διατεθειμένος να δώσει 12 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις μιας εθελουσίας εξόδου του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης, προκειμένου να τους απελευθερώσει από την δραματική κατάσταση ομηρίας στην οποία έχουν περιέλθει.

    Όπως τόνισε, κατά πληροφορίες, ο μέτοχος της Χαλυβουργικής, προτιμάει να πληρώσει μια κι έξω το απαραίτητο ποσό για μια εθελούσια, παρά κάθε μήνα να πληρώνει μισθούς για μια εταιρεία που δεν λειτουργεί και δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει ποτέ ως χαλυβουργία, αφού είναι απόλυτα κάθετος ότι δεν έχει κανένα νόημα να κάνει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για να τη θέσει ξανά σε λειτουργία.

    Η απόφαση για την εθελούσια, μάλιστα, ελήφθη με συναίνεση όλων των πλευρών, των μετόχων και της διοίκησης Σκινδήλια, ωστόσο δεν προχωράει γιατί η διοίκηση Σκινδήλια αρνείται να την εφαρμόσει. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με κύκλους της πλευράς Κ. Αγγελόπουλου, «προτιμά να κρατά τους εργαζόμενους ομήρους, και να τους χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης, και ως απόδειξη κακής διαχείρισης της εταιρείας από το μέτοχό της, εν όψει της απόφασης που αναμένεται από το Εφετείο για το θέμα της δικαστικής συμπαράστασης».

    Το αποτέλεσμα είναι να διαιωνίζεται το πρόβλημα, να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ήδη για δύο μήνες και να μην διαφαίνεται καμία διέξοδος, αφού ο μέτοχος της εταιρείας έχει αποφασίσει να μην ξαναπληρώσει μισθούς.

    Στην πρόσφατη ανακοίνωση του, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής ανέφερε «με λύπη παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες να γινόμαστε μάρτυρες μιας εργατικής και ανθρώπινης εξαθλίωσης αλλά και μιας τιμωρητικής τακτικής που όμοια της δεν έχει καταγραφεί στα ιστορικά εργατικά χρονικά της χώρας. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο μήνες που δεν έχει καταβληθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων στην Χαλυβουργική με συνέπεια, εμείς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας να ζούμε την απόλυτη φτωχοποίηση….οι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργική δεν μπορούν να καλύψουν τα είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες τους, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε ΔΕΚΟ και σχετικές ρυθμίσεις που έχουν κάνει σε δόσεις δανείων τραπεζών, σε δόσεις προς την Εφορία και δεν αντέχουν άλλο να χρηματοδοτούν την απλήρωτη εργασία που προσφέρουν και την μετακίνηση τους».

    Οι μεγάλοι χαμένοι του χρόνιου προβλήματος

    Όσο η εθελούσια δεν υλοποιείται ο μεγάλος χαμένος είναι οι εργαζόμενοι, που καταδικάζονται σε μια χρόνια οικονομική ομηρία χωρίς προοπτική. Αν η εθελούσια δεν γίνει επόμενη επιλογή είναι οι ομαδικές απολύσεις, ή τίποτα από τα δύο με αποτέλεσμα να τρέχουν ονομαστικά μισθοί τους επόμενους μήνες που δεν θα πληρωθούν ποτέ. Ακόμη κι αν κάποιος από τους πιστωτές προχωρήσει σε αίτηση πτώχευσης,  ή προχωρήσουν η ειδική εκκαθάριση και οι πλειστηριασμοί το πιθανότερο είναι τελικά οι εργαζόμενοι να πάρουν μικρό ποσοστό των οφειλομένων και αυτό μετά από πολλά χρόνια.

    Ο μεγάλος χαμένος όμως της αδιέξοδης αυτής κατάστασης είναι οι τράπεζες. Τα δάνεια της εταιρίας είναι τάξεως των 420 εκ ευρώ και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και περίπου δύο έτη, με τις τράπεζες να μην αιτούνται πτώχευση αναζητώντας μια καλύτερη λύση, που θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και θα τους επιστρέψει μέρος των κεφαλαίων που έχουν δανείσει. Σίγουρα μια εθελούσια που θα βοηθούσε την προσπάθεια των τραπεζών να βρουν επενδυτή και να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, κάτι που αντίθετα μπλοκάρει η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση με τις συνεχείς καταλήψεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

    Στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν η ιδιόκτητη έκταση, που φιλοξενεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελευσίνα, η οποία διαθέτει και ιδιόκτητο λιμένα. Αν δεν βρεθεί λύση οι τράπεζες θα οδηγηθούν στην επιλογή της υπαγωγής της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και μέσω αυτής στον εκπλειστηριασμό των στοιχείων ενεργητικού (ακίνητα και εξοπλισμός), διαδικασία χρονοβόρα και λιγότερο αποδοτική.

    Εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για τη Δικαστική Συμπαράσταση

    Κι ενώ το αδιέξοδο της Χαλυβουργικής που κρατά ομήρους τις τράπεζες και τους 200 εργαζόμενους χρονίζει, αναμένεται και η απόφαση του Εφετείου για το αίτημα της δικαστικής συμπαράστασης.

    Πρόκειται για την απόφαση  της έφεσης που έχουν καταθέσει οι υιοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών,που απορρίπτει την από 19.03.2018 αίτηση τους με την οποία ζητούσαν να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση ο πατέρας τους Κωνσταντίνος και να διορισθεί ως συμπαραστάτης του ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής.

    Το ίδιο δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 122/2019 απόφασή του απέρριψε και όλες τις αιτιάσεις των κ. Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου κατά του διορισθέντος από το δικαστήριο ανεξάρτητου πραγματογνώμονος καθηγητή Νικολάου Σκαρμέα, περί μεροληψίας.

    Αν οι υιοί Αγγελόπουλοι κερδίσουν το Εφετείο τότες θα πρέπει να επαναληφθεί η πραγματογνωμοσύνη από άλλο καθηγητή και να κριθεί εκ νέου η κατάσταση της διανοητικής υγείας του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

    Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και υιοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ