• Business

    Όλη η αλήθεια για τις επικουρικές. Η εγκύκλιος μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

    συνταξιούχοι


    Σαν να μην έφταναν οι δραματικές περικοπές τις οποίες έχουν υποστεί οι συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια, οι συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, καθώς τουλάχιστον 75.000 δικαιούχοι περιμένουν από τον Ιανουάριο του 2015 να λάβουν τις (κουτσουρεμένες, έστω) επικουρικές τους συντάξεις, όμως δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ!

     

    Και ο λόγος είναι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον μαθηματικό τύπο από τον οποίο προκύπτουν οι επικουρικές συντάξεις, έναν μαθηματικό τύπο που “εμπνεύστηκε” το υπουργείο Εργασίας, (ακυρώνοντας στο μεταξύ τον προηγούμενο τύπο που είχε επινοηθεί επί ημερών Βρούτση), όμως η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι μεταβλητές που είναι απαραίτητες για τον υπολογισμό του. Για να λυθεί το πρόβλημα απαιτείται πλέον μία εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας, η οποία θα διευκρινίζει αναλυτικά το πώς θα υπολογίζονται τελικά οι επικουρικές συντάξεις. Όμως η τύχη αυτής της εγκυκλίου αγνοείται.

     

    Αν και έχουν κατατεθεί προσφυγές από συνταξιούχους, ενώ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών δέχεται συνεχώς διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας δεν κάνει αυτό που οφείλει, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να περιμένουν μάταια τα χρήματα που δικαιούνται.

     

    Χρήματα βέβαια που είναι τρομακτικά λιγότερα σε σχέση με αυτά που θα έπαιρναν στο παρελθόν, καθώς σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οι επικουρικές συντάξεις έχουν πια μειωθεί κατά 80%, με τον μέσο όρο αυτών να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ! Και τα χειρότερα έρχονται, καθώς ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης σε μελέτη του εκτιμά πως το 2021 το ποσό αυτό θα έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, στα 144 ευρώ μεικτά.

     

    Βέβαια, ακόμα κι αν εκδοθεί η περίφημη εγκύκλιος, είναι ένα θέμα το πώς θα καλυφθεί η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις που θα πρέπει να πληρωθούν αναδρομικά: το κόστος εκτιμάται κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το ΕΤΕΑΕΠ διαθέτει ή μπορεί να βρει αυτό το ποσό από τη μία μέρα στην άλλη.

    Επομένως, η αναμονή μάλλον θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εκπτώσεις – Μέχρι πότε διαρκούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΒ Βασιλόπουλος: Το μυστικό του Λεωνίδα Βρεττάκου για την εκτίναξη των μεγεθών της ΑΒ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος εποχής για τους «κακοπληρωτές» – Έρχονται οι πρώτοι πλειστηριασμοί

     



    ΣΧΟΛΙΑ