• Business

    Οδεύει προς Ταϊβάν ένα από τα παλιότερα VLCCs της Gener8 του Γεωργιόπουλου

    Πήτερ Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Εδώ και αρκετό καιρό η ναυτιλιακή Winson Shipping, με έδρα την Ταϊβάν, βρίσκεται σε αναζήτηση του πρώτου της τάνκερ τύπου VLCC, και φαίνεται πως το βρήκε σε ένα από τα παλαιότερα πλοία αυτού του τύπου της Gener8 Maritime, συμφερόντων του Πήτερ Γεωργιόπουλου.

    Πληροφορίες της αγοράς (που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται επισήμως) αναφέρουν πως η Winson Shipping θα αποκτήσει ένα από τα «δίδυμα» πλοία Genmar Vision και Genmar Victory, χωρητικότητας 312.000 dwt και κατασκευής 2001, έναντι 28 εκατομμυρίων δολαρίων (25,4 εκατ. ευρώ), λίγο πάνω από την αξία τους, όπως αυτή υπολογίζεται από το VesselsValue.

    Μάλιστα, αν και οι τιμές των τάνκερ VLCC το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται πεσμένες, αν επιβεβαιωθεί αυτή η τιμή για το deal θα είναι μία σχετικά συμπαγής τιμή.

    Προηγουμένως είχε ακουστεί ότι η Winson βρισκόταν κοντά στην απόκτηση του πλοίου BW Ulan, χωρητικότητας 299.300 dwt, κατασκευής 2000, ωστόσο φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή χάλασε στο οικονομικό κομμάτι, καθώς το πλοίο κοστολογείτο από την BW Group στα 30 εκατ. δολάρια (27,25 εκατ. ευρώ).

    Από την πλευρά της, η Gener8 φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ένα ή περισσότερα από τα παλιά της πλοία, σε μία περίοδο κατά την οποία προχωρά σε πολλές παραγγελίες νέων πλοίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Robert Perri της Axia Capital, η Gener8 έχει ήδη παραλάβει φέτος έξι νέα πλοία τύπου VLCC, ενώ αναμένει την παράδοση τεσσάρων ακόμα των Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα η Gener8 ανακοίνωσε την επέκταση του δανείου της από τη Sinosure στα 347,4 εκατομμύρια ευρώ, διασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση της κατασκευής δύο νέων πλοίων τύπου VLCC, χωρητικότητας 300.000 dwt το καθένα.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως είχε δηλώσει τότε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Leo Vrondissis, σημαίνει ότι η Gener8 έχει συγκεντρώσει μέσα στο τελευταίο έτος κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,8 δις ευρώ). «Αν και περιμέναμε να την ολοκληρώσουμε, αυτή η συμφωνία είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου του δύσκολου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος με το οποίο είναι αντιμέτωπη η βιομηχανία μας», σχολίασε σχετικά ο Πήτερ Γεωργιόπουλος.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/se-metavatiki-periodo-agora-dry-bulk-ta-chirotera-perasan-alla-erchonte-ta-kalitera/62463



    ΣΧΟΛΙΑ