• Business

    «Όχι» στους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία από 23 φαρμακευτικές

    money-medication


    Την αντίθεσή τους στην εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία εκφράζουν 23 φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι επιμερίζοντας τον ήδη εξαιρετικά ανεπαρκή Φαρμακευτικό Προϋπολογισμό σε πολλούς μικρότερους, δεν λύνεται το πρόβλημα της ανεπάρκειας πόρων, αντιθέτως  συντηρείται και μεγεθύνεται.

    Μέσω του PhRMA Innovation Forum (PIF), οι 23 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, τονίζουν τη σοβαρότητα του θέματος καθώς και την ανάγκη απομάκρυνσης από επιφανειακές και αυστηρά λογιστικές προσεγγίσεις.

    Είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του φαρμάκου ότι ο υπάρχων φαρμακευτικός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, με τη φαρμακευτική βιομηχανία να συνεισφέρει με επιστροφές άνω του 1δις €.

    Σύμφωνα με το PIF, η θέσπιση Κλειστών Προϋπολογισμών ανά Θεραπευτική Κατηγορία, δεν θα συμβάλει στη μείωση της Υπέρβασης της Φαρμακευτικής Δαπάνης η οποία αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Αντ’ αυτού, οι αρχές θα πρέπει να στραφούν σε μέτρα ορθολογικής διαχείρισης της ζήτησης και όχι σε τεχνικές επιμερισμού και απόκρυψης της σημαντικής υπέρβασης.

    Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί Κλειστός Προϋπολογισμός χωρίς μια ολιστική προσέγγιση και συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν στην πράξη οι εύστοχες παρεμβάσεις όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA) και η εφαρμογή Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.

    Για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών φαρμακευτικής κάλυψης των Ελλήνων Ασθενών, το PIF αναφέρει ότι απαιτείται σοβαρή, τεκμηριωμένη και επιστημονική προσέγγιση, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα (π.χ. γήρανση πληθυσμού, προσδόκιμο ζωής), σε συνδυασμό με την εκτίμηση του προφίλ υγείας των Ελλήνων ασθενών καθώς και συνυπολογισμό άλλων παραγόντων. Με ποια στοιχεία και ποια κριτήρια καθορίζεται το ύψος αυτών των Προϋπολογισμών και στα πλαίσια ποιας διαφανούς διαδικασίας;

    Τέλος, τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να στραφεί σε μια ορθολογική προσέγγιση και εκτίμηση των πραγματικών αναγκών, με αφετηρία τη θέσπιση του Μητρώου Ασθενών, μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και οι αντίστοιχες εκβάσεις.

    Το PhRMA Innovation Forum εκπροσωπεί 23 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης. Οι εταιρείες μέλη του αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σημαντική διάκριση της Janssen Ελλάδος για το εργασιακό της περιβάλλον

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σηματοδοτεί η ανακοίνωση της MIG για το Υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ