• Business

    Ο ρόλος του μέντορα στη ζωή μας

    • NewsRoom

    Η σημασία της σωστής καθοδήγησης από τον άνθρωπο εκείνο που μπορεί να αλλάξει τον εαυτό σου προς το καλύτερο, στις προσωπικές σχέσεις, στην εργασία, ακόμη και σε μία επένδυση.

    Μπορεί να είσαι μία ισχυρή προσωπικότητα, να έχεις τους τρόπους να βελτιώνεις τον εαυτό σου σε κάθε είδους δεξιότητες, όμως είναι σημαντικό να έχεις σε κάθε στιγμή της ζωής σου τους σωστούς καθοδηγητές στο κομμάτι της εργασίας, των προσωπικών σου σχέσεων – και όχι μόνο βέβαια. Ή αλλιώς τους δικούς σου μέντορες, που θα σε βοηθήσουν να αναδείξεις στοιχεία της προσωπικότητάς σου και κρυμμένες δυνατότητες του εαυτού σου.

    Από τον Μέντορα στον μέντορα

    Τι είναι, όμως, ένας μέντορας; Ας ξεκινήσουμε από την ίδια τη λέξη, η οποία προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, όπου ο Μέντωρ ήταν ένα πρόσωπο της Οδύσσειας και, συγκεκριμένα, ο πιστός φίλος του Οδυσσέα και σύμβουλος του γιου του Τηλέμαχου. Η λέξη είναι πλέον συνώνυμη ενός συμβούλου που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής. Ο μέντορας είναι ο άνθρωπος εκείνος που θα σε οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο και θα σε εμπνεύσει να γίνεις μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μέντορας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε. Μπορεί να είναι ένας καθηγητής, ένας φίλος ή σύντροφος, ακόμη και κάποιο μέλος της οικογένειάς σου ή του περίγυρου σου. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που μπορεί, χωρίς υπερβολική φασαρία, μόνο με την ύπαρξή του, τα λόγια, τις γνώσεις, τις πράξεις, αλλά και την εμπειρία του, να σου μεταδώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνουν καλύτερο. Ο άνθρωπος που μπορεί να σε ενθαρρύνει, να σε υποστηρίξει και να οδηγήσει το ταξίδι της προσωπικής σου ανάπτυξης. Είναι, βέβαια, και ο άνθρωπος που θα σε ακούσει προσεκτικά, θα πάρει από εσένα εκείνα που μπορείς να του δώσεις, ώστε μέσα από αυτή την ξεχωριστή αλληλεπίδραση να βελτιωθείτε και οι δύο.

    Ο μέντορας στην εργασία σου

    Στο εργασιακό σου περιβάλλον ένας μέντορας μπορεί να αποτελέσει το άτομο εκείνο που θα σε καθοδηγήσει, θα σε ενθαρρύνει, αλλά και θα φροντίσει να αναπτύξεις τις δεξιότητες εκείνες που είναι απαραίτητες κάθε εποχή για την εξέλιξή σου. Μέντορας στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι είτε ο προϊστάμενος σου, είτε κάποιος συνάδελφος, είτε κάποιος εξωτερικός συνεργάτης, αλλά και κάποιος καθηγητής σου σε κάποιο πρόγραμμα upskilling που μπορεί να συμμετέχεις. Ένας μέντορας στον τομέα της εργασίας πρέπει να έχει την εμπειρία, αλλά και τη δυνατότητα να μεταφέρει τις γνώσεις και την έμπνευσή του σε σένα. Δεν είναι απαραίτητο, βέβαια, να πρόκειται για κάποιο senior στέλεχος ή κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία, καθώς ακόμη και νεότερα στελέχη μπορούν να εμπνεύσουν πιο έμπειρους με τον τρόπο τους, τη διαφορετική ματιά τους – ενδεχομένως και τις γνώσεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα που οι μεγαλύτεροι δεν γνωρίζουν. Υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις που υιοθετούν προγράμματα “reverse mentoring”, δίνοντας τη δυνατότητα σε νεότερους εργαζομένους να μοιραστούν με πιο έμπειρα στελέχη τη δική τους γνώση, με οφέλη και για τις δύο πλευρές.

    Mentor

    Ο μέντορας στις επενδύσεις σου

    Μέντορα δεν χρειάζεσαι, ωστόσο, μόνο στις προσωπικές σχέσεις ή στην εργασία σου. Σου είναι απαραίτητος και κατά τη διάρκεια σημαντικών αποφάσεων και κινήσεων στη ζωή σου, όπως π.χ. σε μία επένδυση που θα κάνεις ώστε να διεκδικήσεις ένα καλύτερο μέλλον για εσένα και την οικογένειά σου. Καθώς κάνεις όνειρα και πλάνα που απαιτούν σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο, είναι πολύ πιθανό να αναζητάς νέους τρόπους για την αξιοποίηση των οικονομιών σου. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που η απλή αποταμίευση δεν φτάνει, αλλά οι νέες επιλογές επενδύσεων ακούγονται υπερβολικά ασταθείς και με μεγάλο ρίσκο, χρειάζεσαι σωστή ενημέρωση και εξειδικευμένη γνώση, ώστε να διαχειριστείς αποτελεσματικά τις αποταμιεύσεις σου.

    Στην περίπτωση του οικονομικού προγραμματισμού, η επιλογή ενός μέντορα είναι πιο δύσκολη απόφαση, καθώς οι πληροφορίες γύρω από το προσωπικό ή οικογενειακό σου εισόδημα δεν είναι κάτι που εύκολα μοιράζεσαι με άλλα πρόσωπα, τα οποία επίσης πρέπει να έχουν και την απόλυτη εμπιστοσύνη σου. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές που μπορεί να σου δώσει κάποιος αποδεδειγμένα πιστοποιημένος και έμπειρος, ο οποίος θα σου προσφέρει ενημέρωση και γνώση πάνω σε επιλογές όπως αυτή των αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και τον τρόπο για να διαχειριστείς μία τέτοια επένδυση. Ο σύμβουλος αυτός, είναι στην τράπεζά σου.

    Με τη βοήθεια του Personal Banker μπορείς να πάρεις τις αποφάσεις εκείνες που θα κάνουν το μέλλον σου καλύτερο. Ο Personal Banker είναι πάντα δίπλα στον πελάτη και τον υποστηρίζει σε κάθε του βήμα προσφέροντας λύσεις στις ανάγκες που έχει στις διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Με επαγγελματισμό, γνώση και εξειδίκευση παρακολουθεί στενά τις επενδύσεις του και τις οικονομικές εξελίξεις, τον ενημερώνει τακτικά και τον βοηθά να σχεδιάσει το επενδυτικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες και τους στόχους του.

    Μια τέτοια ενημέρωση και εξειδικευμένη γνώση μπορεί να σε βοηθήσει στην επένδυσή σου σε αμοιβαία κεφάλαια. Με την υποστήριξη της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, μπορείς να έχεις πρόσβαση σε μεγάλο εύρος επενδυτικών προϊόντων, αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων προϊόντων Ο.Σ.Ε.Κ.Α μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν μία εναλλακτική για την κάλυψη μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων. Προσφέρουν ευελιξία μέσα από πληθώρα επενδυτικών επιλογών, δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη να διαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό του σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους του. Μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία μεγάλη γκάμα, επενδύοντας σε μετοχές, ομόλογα, αξίες διαχείρισης διαθεσίμων και μικτές στρατηγικές. Παράλληλα έχεις τη δυνατότητα να επενδύσεις μέρος των χρημάτων σου σε τακτικές καταβολές χωρίς αρχικό εφάπαξ κεφάλαιο ακόμη και με ένα πολύ μικρό ποσό, αλλά και να ρευστοποιήσεις την επένδυσή σου όποτε επιθυμείς.

    Η Eurobank μοιράζεται τη γνώση και την εμπειρία της και επιχειρεί να δώσει νέες απαντήσεις στο κοινό για τον σημερινό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του και να δημιουργήσει αξία μέσα από σύγχρονα προϊόντα, εξειδικευμένα εργαλεία και το expertise των ανθρώπων της και των υπηρεσιών που προσφέρουν.