• Business

    Πώς σχολιάζουν Έλληνες τραπεζίτες τα «εύσημα» Ντράγκι

    Ντράγκι


    Η σταθεροποίηση στις τιμές των ακινήτων –η τάση για πρώτη φορά μετά από χρόνια ύφεσης είναι ανοδική- και η «ζωντανή» ζήτηση που υπάρχει στο real estate για ακίνητα κυρίως τουριστικά, όπως ξενοδοχεία, δίνει «ανάσα» στις τράπεζες σε ότι αφορά το AQR.

    Ωστόσο το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή για τις ελληνικές τράπεζες είναι η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αν προκύψει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή τους, ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος και σημαντικός για τα AQR και θα δημιουργήσει ανάγκες σε νέα κεφάλαια.

    Τα παραπάνω αναφέρει στο mononews.gr επικεφαλής ελληνικής τράπεζας, με αφορμή τα όσα είπε χθες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απέδωσε εύσημα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε «ιδιαίτερα καλό επίπεδο» και ότι οι καταθέσεις σταθεροποιούνται αν και δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

    Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως τα κόκκινα δάνεια παραμένουν το πλέον σημαντικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την συμφωνία με τους συμβολαιογράφους για να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

    Με «βαλβίδα» που θα εκτονώσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων χαρακατηρίζουν οι τραπεζίτες τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και περιμένουν το πρώτο κρίσιμο τεστ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

    Μάλιστα χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank κ. Νικόλας Καραμούζης σε ένα tweet 39 λέξεων ανέφερε χαρακτηριστικά: ««To 2009 έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί και δεν υπήρξε αντίδραση. Το 2017 έγιναν 6,900 με πολλαπλάσια NPLs και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη. Ποιος ωφελείται;»

    Πλήρης στήριξη Ντράγκι στον κ. Στουρνάρα.

    Εντύπωση προκαλεί στους τραπεζίτες και η επίθεση που δέχεται από συγκεκριμένο έντυπο ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

    Και το θέμα φυσικά τέθηκε χθες και στον κ. Ντράγκι κατά την ομιλία του στην Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «έμπιστο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ που εργάζεται σκληρά για το καλό της Ελλάδας», απάντηση που βάζει τέλος και στις αιτιάσεις ότι δήθεν η ΕΚΤ και ο SSM δεν έχουν γνώση των αρνητικών δημοσιευμάτων μερίδας του ελληνικού Τύπου, που αναφέρονται στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ