• Business

    Ο Mr Ray-Ban έδωσε τα ηνία της αυτοκρατορίας του στον βοηθό του – Άφησε εκτός διοίκησης τα έξι παιδιά του

    • Bloomberg
    Francesco Milleri, Leonardo Del Vecchio

    Francesco Milleri, Leonardo Del Vecchio


    Η τελευταία επιθυμία του Ιταλού δισεκατομμυριούχου των Ray-Ban, Leonardo Del Vecchio, που έφυγε από τη ζωή στα 87 του, ήταν να βρει τον κατάλληλο διάδοχο που θα ηγηθεί με επιτυχία της αυτοκρατορίας οπτικών που έχτισε ο ίδιος από το μηδέν.

    Το 2017 προχώρησε σε συμφωνία για την συγχώνευση της εταιρείας του, Luxottica, την οποία ίδρυσε το 1961 και αποκαλούσε το “εργοστάσιο” του, με την γαλλική Essilor International SA δημιουργώντας έναν κολοσσό στην αγορά οπτικών.

    Ο άνθρωπος στον οποίο στηρίχτηκε για να σχεδιάσει τη συμφωνία και στη συνέχεια να διευθύνει τη νέα εταιρεία EssilorLuxottica, ήταν ο πιο στενός του βοηθός, o Francesco Milleri. Μετά τον θάνατο του Del Vecchio τη Δευτέρα, ο Milleri αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο: να συνεχίσει την προσπάθεια του μέντορά του να εκτοξεύσει την EssilorLuxottica στο κλαμπ των εταιρειών με αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (106 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Ο Milleri, ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της EssilorLuxottica το 2020 μετά από τρία χρόνια διαφωνιών μεταξύ της ιταλικής και της γαλλικής πλευράς του ομίλου.

    Ο ρόλος του θα είναι βασικός, καθώς η σύζυγος και τα έξι παιδιά του Del Vecchio πρόκειται να κληρονομήσουν την περιουσία του μεγιστάνα αξίας άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επενδύσεις που περιλαμβάνουν από μερίδια στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας Assicurazioni Generali SpA και την εμβληματική επενδυτική τράπεζα Mediobanca SpA έως την εταιρεία ακινήτων Covivio SpA. και την εταιρεία συμμετοχών του που είναι βασικός μέτοχος της EssilorLuxottica.

    Η κληρονομιά του Del Vecchio

    Η Nicoletta Zampillo, η οποία παντρεύτηκε τον Leonardo για δεύτερη φορά το 2010, πρόκειται να αποκτήσει μερίδιο 25% στην εταιρεία συμμετοχών του Delfin SA. Τα έξι παιδιά που απέκτησε ο ο μεγιστάνας με τρεις διαφορετικές συντρόφους θα κατέχουν το καθένα ποσοστό 12,5%.

    Ο δισεκατομμυριούχος όρισε μέσω επιστολής πριν από τον θάνατο του ποιος θα τον διαδεχόταν στο τιμόνι της εταιρείας συμμετοχών του και η επιλογή του θα αποκαλυφθεί όταν διαβαστεί η διαθήκη του. Κατά πληροφορίες θα είναι ο Milleri.

    Το καταστατικό της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Delfin SA συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος διάλυσης της. Απαιτείται πλειοψηφία 88% για να εγκριθεί οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου.

    Ο θάνατος του Del Vecchio «δημιουργεί δυνητικά κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική μετοχική δομή της EssilorLuxottica και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη στρατηγική της εταιρείας μακροπρόθεσμα», ανέφερε η Creditsights σε σημείωμα προς τους πελάτες. Ωστόσο, η ανάγκη για ευρεία συμφωνία στις σημαντικές αλλαγές «μειώνει την πιθανότητα αιφνίδιων μεγάλων αλλαγών», ανέφερε.

    EssilorLuxottica

    Με τον Milleri να διευθύνει την επιχείρηση, το διοικητικό συμβούλιο της γαλλο-ιταλικής εταιρείας θα συνεδριάσει για να ορίσει νέο πρόεδρο.

    Ο Del Vecchio είχε θέσει τον στόχο της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας τα 100 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι αυτό θα εξασφάλιζε ότι ο γίγαντας των οπτικών ειδών θα ήταν αρκετά ισχυρός για να επιβιώσει από οποιαδήποτε τεχνολογική διαταραχή στον κλάδο.

    Mediobanca και Generali

    Ο δισεκατομμυριούχος προσπαθούσε να βοηθήσει τη Generali και τη Mediobanca να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες, όπως είχε κάνει με την Luxottica. Έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής της Mediobanca με μερίδιο λίγο κάτω από το 20% και μεταξύ των μεγαλύτερων της Generali, με ποσοστό σχεδόν 10%.

    Ο Del Vecchio ήταν μέλος της ομάδας επενδυτών που αμφισβήτησε τη διοίκηση της Generali. Το σχέδιο τους απέτυχε νωρίτερα φέτος.

    Είχε επίσης συγκρουστεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mediobanca, Alberto Nagel, ασκώντας του πιέσεις για την αλλαγή της στρατηγικής του. Δεν έχει ακόμη φανεί εάν η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Delfin θα αλλάξει στάση με τον θάνατό του.

    «Ενώ αναμένουμε μικρό αντίκτυπο στη μετοχική σύνθεση της Mediobanca ή στη στρατηγική της, βλέπουμε την προοπτική μεγαλύτερης αβεβαιότητας μεσοπρόθεσμα που προκύπτει από την περίπλοκη δομή κληρονομικότητας της Delfin», έγραψε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Antonio Reale.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έφυγε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Ray-Ban, Leonardo Del Vecchio



    ΣΧΟΛΙΑ