• Business

    Ο Li Ka Shing στο κυνήγι της πώλησης του αεροδρομίου «London City» για $ 3 δις


    Ο μεγιστάνας Li Ka-Shing των Επενδύσεων Υποδομών «Cheung Kong» (CKI) στο Χονγκ Κονγκ, είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν υποβάλλει ενδεικτικές προσφορές για το αεροδρόμιο «City» του Λονδίνου, το οποίο έχει τεθεί προς πώληση από τον ιδιοκτήτη της «Global Infrastructure Partners», σύμφωνα με έγκυρε πηγές.

    Στους υπόλοιπους πλειοδότες περιλαμβάνονται ένα Ιταλικό group Υποδομών «Atlantia» (ATL.MI) και τρεις κοινοπραξίες, μία εκ των οποίων ηγείται από την «Macquarie Infrastructure» (MIC.N), δήλωσαν οι ίδιες πηγές .

    Οι άλλες δύο κοινοπραξίες αποτελούνται από μια ομάδα που απαρτίζεται από την «Allianz (ALVG.DE), την «Canada’s Borealis Infrastructure» και μία άλλη που αποτελείται από την «Wren House», την «Hermes» και την «Ontario Teachers Pension Plan», είπαν.

    Οι Παγκόσμιοι Συνεργάτες Υποδομών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Κανείς υπεύθυνος στην «CKI», την «Wren House» ή την «Borealis» δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Οι υποψήφιοι υπέβαλαν τις προσφορές τους πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 27ης Νοεμβρίου και ελπίζουν να καταφέρουν να φτάσουν στο τελικό στάδιο της δημοπρασίας, τον Φεβρουάριο, δήλωσαν οι πηγές.

    Το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται κοντά στις οικονομικές περιοχές του London’s City και του Canary Wharf, μπορεί να φτάσει τα £ 2 δισεκατομμύρια λίρες, υπολογίζοντας 27 φορές περισσότερο από τα αναμενόμενα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) που φτάνουν τα 71,5 εκατομμύρια λίρες μέσα στο 2015, είπαν δύο από τις πηγές.

    Ο Li Ka Shing έχει αποκτήσει αρκετά περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά πρόσφατα μεταπήδησε στον κλάδο της μεταφοράς.

    Τον Ιανουάριο μία κοινοπραξία της «CKI» απέκτησε την «Eversholt Rail Group», μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες μίσθωσης τρένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κόστισε 2,5 δισεκατομμύρια λίρες.

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Το αεροδρόμιο στο London City αναμένεται να φέρει μια πολύ υψηλότερη τιμή από το 18άσιο που πληρώθηκε στο «EBITDA», από τον Όμιλο «Shandong Hi-Speed» και «Friedmann Pacific Asset Management» για ένα μικρό μερίδιο στο αεροδρόμιο «Toulouse Blagnac» στη Γαλλία το περασμένο έτος, είπε κάποια από τις πηγές.

    Οι υποδομές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο σε μια αγορά όπου δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των πλειοδοτών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας των κεφαλαίων.

    Μια κοινοπραξία του «Hermes» και του Καναδικού Συμβουλίου για Επενδυτικό Πρόγραμμα Συντάξεων, κατέβαλε το 24άσιο του «EBITDA» τον Μάρτιο, για ένα μειοψηφικό μερίδιο στο «Associated British Ports», σύμφωνα με μια πηγή.

    Μερικοί από τους πλειοδότες για το αεροδρόμιο του «London City» αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στην επικείμενη πώληση των Γαλλικών αεροδρομίων στη Νίκαια και τη Λυών. Αυτά τα δύο αεροδρόμια πρόκειται να πωληθούν από τη γαλλική κυβέρνηση το επόμενο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ