• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο κοροναϊός χτύπησε και το πετρέλαιο

    • Bloomberg


    Περαιτέρω πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου υποχωρώντας σε χαμηλό επτά εβδομάδων λόγω της ανησυχίας ότι ο κοροναϊός της Κίνας μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση, την ώρα που η αγορά διαθέτει ήδη άφθονα αποθέματα.

    Τα συμβόλαια υποχώρησαν στη Νέα Υόρκη κατά 1,6% και διαπραγματεύονταν κάτω από τα 56 δολάρια, καθώς η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως έβαλε σε καραντίνα μία μεγάλη πόλη της προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, ο οποίος όπως επισήμανε η Goldman Sachs θα μπορούσε να ψαλιδίσει την παγκόσμια ζήτηση. Ο συναγερμός έχει επισκιάσει κάθε ανησυχία σχετικά με την αναστολή των εξαγωγών από τη Λιβύη.

     

    Anxiety makes a comeback in January, shattering December calm

    “Παρά τις αναφορές για διακοπές της προσφοράς, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται αισθητά”, δήλωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank AG στη Φρανκφούρτη. “Οι ανησυχίες για τη ζήτηση έχουν βρεθεί στο επίκεντρο και τροφοδοτούνται από την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα”.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι η αγορά είναι «γεμάτη με πετρέλαιο», ενώ η Goldman προβλέπει ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση κατά 260.000 βαρέλια ημερησίως φέτος – με τα αεροπορικά καύσιμα να αντιπροσωπεύουν περίπου τα 1/3 της απώλειας – εάν λάβουμε υπόψη της αντίστοιχη επιδημία του SARS τo 2003.

    Τα συμβόλαια West Texas Intermediate μηνός Μαρτίου υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 92 σεντς, στα 55,82 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ είχαν καταγράψει απώλειες μέχρι και 2,1%. Τα συμβόλαια του brent υποχωρούσαν κατά 1,3%, στα 62,37 δολάρια.

     

    Oil Monarch

    Στο μεταξύ, στη Λιβύη, τα περισσότερα από τα 1,1 εκατ. βαρέλια παραγωγής πετρελαίου της χώρας παραμένουν “παγιδευμένα”, αφού ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έκλεισε τα λιμάνια ενώ διαπραγματεύεται με την εθνική κυβέρνηση για μια ειρηνική διευθέτηση. Οι συνομιλίες για επίτευξη συμβιβασμού στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο έληξαν χωρίς συμφωνία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ