• Business

    Ο ήλιος λάμπει για τον Νίκο Τσάκο: To πλοίο Sunrise η νέα προσθήκη στον στόλο της TEN

    Νίκος Τσάκος

    Nίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation


    Ένα μήνα μετά την προσθήκη του χωρητικότητας 74.200 dwt πλοίου Sunray στον στόλο της, η ναυτιλιακή εταιρεία Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, παρέλαβε και το αδελφό του πλοίο Sunrise, στο πλαίσιο του πλήρως χρηματοδοτούμενου πλάνου της για την επέκταση του στόλου της.

    Όπως και το Sunray, έτσι και το Sunrise κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα και έχει ήδη εξασφαλίσει ναύλωση, καθώς θα ενταχθεί άμεσα σε πενταετές συμβόλαιο με ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία με οψιόν επέκτασης, που θα μπορούσε να αποφέρει ακαθάριστα έσοδα ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Το Sunrise είναι το πέμπτο από τα 15 πλοία που περιλαμβάνει το πλάνο διεύρυνσης του στόλου της εταιρίας, και έχουν αρχίσει να παραδίδονται από τον Ιούνιο του 2016. Σημειώνεται ότι για τα 13 από τα 15 πλοία υπάρχουν ήδη συμβόλαια μακροχρόνιας ναύλωσης, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα που θα φέρουν εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,5 δισ. δολάρια, αν ασκηθούν συγκεκριμένα δικαιώματα που προβλέπουν οι συμφωνίες. Παράλληλα, με την προσθήκη του Sunrise, ο μέσος χρόνος ναύλωσης των πλοίων της TEN ανεβαίνει στα 2,7 χρόνια.

    Εξάλλου, με την προσθήκη του Sunrise, ο στόλος της ναυτιλιακής εταιρείας, περιλαμβανομένων και των πλοίων που βρίσκονται στο στάδιο της ναυπήγησης, αποτελείται από 65 πλοία, εκ των οποίων τα 47 δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αργού πετρελαίου, τα 13 στη μεταφορά προϊόντων, τα 3 στη μεταφορά πετρελαίου από πλατφόρμες και 2 στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική χωρητικότητα των πλοίων της εταιρείας ανέρχεται στα 7,2 εκατομμύρια dwt.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η ΤΕΝ παρέλαβε το πλοίο Elias Tsakos χωρητικότητας 112.700 dwt, το πρώτο από τα εννέα aframax της συγκεκριμένης παραγγελίας στα ρουμάνικα ναυπηγεία. Τον Αύγουστο παρέλαβε και το δεύτερο aframax, της ίδιας χωρητικότητας, το Thomas Zafiras, του οποίου η μακροπρόθεσμη ναύλωση από τη Statoil εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει στην ΤΕΝ ακαθάριστα έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/simeon-palios-ti-vlepoun-analites-ke-anevazoun-tin-timi-stocho-gia-ti-metochi-tis-diana/78083



    ΣΧΟΛΙΑ