• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Γάλλος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών και η ζημιά των 6,7 δισ. δολαρίων

    Xavier Niel


    O Γάλλος μεγιστάνας Xavier Niel είδε την αξία της περιουσίας του να μειώνεται κατά 1 δισ. δολάρια αυτή τη χρονιά, καθώς η Iliad SA, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ίδρυσε, συνέχισε να χάνει πελάτες. Συγκεκριμένα, η περιουσία του 51 ετών δισεκατομμυριούχου, υποχώρησε στα 4,1 δισ. δολάρια από το υψηλό των 10,7 δισ. δολαρίων που ανέρχονταν το 2014, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

    Στις αρχές της εβδομάδα, ο επιχειρηματίας ήταν έτοιμος να δει τα χρήματα του να συρρικνώνονται περαιτέρω, με τους επενδυτές να αναμένουν περισσότερες αρνητικές ειδήσεις για την τέταρτη μεγαλύτερη, σε έσοδα, εταιρεία -τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, η Iliad ανακοίνωσε ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 έχασε πάνω από 126.000 πελάτες και επισήμανε ότι θα επιτύχει το στόχο κερδών μέχρι το 2021, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

    Και τότε συνέβη κάτι που εξέπληξε ευχάριστα την εταιρεία: οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 2,8% και έκλεισαν στα 93,06 ευρώ, στο Παρίσι.

    Για τον Niel που έχει ποσοστό 52% της εταιρείας, η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και την ανάκαμψη της περιουσίας του.

    Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι μόνο μια προσωρινή «ανάσα» για έναν μεγιστάνα ο οποίος αντιπροσωπεύει τις ελπίδες και τους φόβους των επιχειρηματιών στη Γαλλία.

    Παρά το γεγονός ότι τόνωσε την αγορά κινητής τηλεφωνίας της Γαλλίας το 2012 με μια εξαιρετικά μειωμένη προσφορά που ονομάζεται Free, ο Niel αμφισβητήθηκε για την τακτική του. Αρχκά οι επενδυτές εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της Iliad να υπερδιπλασιατεί στα επόμενα πέντε χρόνια μέχρι το 2017.

    Ο Niel χρησιμοποίησε την περιουσία του για να ανοίξει σχολή προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών με δωρεάν δίδακτρα και να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του Station F, ενός εκκολαπτηρίου για start ups, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού.

    Ωστόσο, η αδυσώπητη περικοπή του κόστους, προκάλεσε έναν πόλεμο τιμών που έπληξε την εταιρεία. Οι ανταγωνίστριες επιχειρήσεις Rivals Bouygues SA και Altice France SA προχώρησαν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση τιμών από την Iliad προκειμένου να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά.

    Ως εκ τούτου, οι μετοχές της τελευταίας υποχώρησαν κατά 47% τους τελευταίους 12 μήνες.

    Xavier Niel, ιδρυτής και πρόεδρος Iliad Group

    Τα επόμενα σχέδια

    Ωστόσο, ο Niel, ο άνθρωπος που έχει τα δικαιώματα του γνωστού τραγουδιού “My way”, δεν δείχνει να πτοείται. Τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσίασε το τελευταίο προϊόν της εταιρείας, στα κεντρικά της γραφεία στο Παρίσι, μαζί με τη συνέταιρο του Delphine Arnault, την κόρη του μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας, Bernard Arnault, του τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου παγκοσμίως.

    Οι επενδυτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν θετικά το σχέδιο της Iliad για άντληση μετρητών πουλώντας μερίδια στους χιλιάδες πύργους κινητής τηλεφωνίας που έχει κατασκευάσει σε όλη τη γαλλική ύπαιθρο. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αποσβέσεων ύψους 1,76 δισ. ευρώ (4 δισ. δολ.) που εμφάνισε η εταιρεία στο τέταρτο τρίμηνο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί και η καμπάνια της εταιρείας στην Ιταλία, που ξεκίνησε πέρυσι το Μάιο. Την Τρίτη, η Iliad ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εγγραφεί σε αυτήν 2,8 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

    Delphine Arnault



    ΣΧΟΛΙΑ