• Business

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης επενδύει και πάλι στην Ελλάδα

    Γιώργος Λογοθέτης, ναυτιλία

    Γιώργος Λογοθέτης. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης


    Δυναμικό μπάσιμο στην ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετοιμάζεται να κάνει ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης, καθώς η Euroenergy (που ανήκει στον όμιλο Libra του Γ. Λογοθέτη) επενδύει σε τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 120 MW σε Βοιωτία και Κεφαλονιά, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιό της στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Πρόκειται για τρία αιολικά πάρκα για την απόκτηση των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, η Euroenergy έχει συμφωνήσει εδώ και λίγους μήνες με τη γαλλική EdF, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, και πλέον απομένουν μόνο τα τυπικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να οριστικοποιηθεί το deal, η αξία του οποίου προσδιορίζεται κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Η Euroenergy διαθέτει ήδη στην Ελλάδα τρία αιολικά πάρκα με ισχύ 72 MW, τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 7 ΜW και τέσσερα projects βιοαερίου ισχύος 1 MW το καθένα, και με την επένδυση αυτή θα ξεπεράσει τα 200 MW, και θα αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η εταιρεία διαθέτει επίσης υποδομές στη Λετονία και τη Ρουμανία. Παράλληλα, η άλλη ενεργειακή εταιρεία του ομίλου Libra, η Greenwood Energy, εστιάζει σε επενδύσεις στην αμερικανική ήπειρο.

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η γαλλική EdF επιλέγει να πουλήσει τα τρία αυτά αιολικά πάρκα, περιορίζοντας έτσι την έκθεσή της στην ελληνική αγορά σε λιγότερα από 250 MW – μάλιστα, μία αντίστοιχη τάση διαβλέπει κανείς και στην ισπανική Iberdrola, που έχει «παγώσει» την ανάπτυξη νέων έργων και δε φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της. Μία εξήγηση για τις κινήσεις αυτές των ξένων επιχειρήσεων (αν και υπάρχει και το αντιπαράδειγμα της ιταλικής Enel, που αναπτύσσει ένα μεγάλο αιολικό πάρκο στον Καφηρέα) είναι το ρυθμιστικό κενό που υπάρχει στον τομέα των ΑΠΕ, με την αγορά να παραμένει μπλοκαρισμένη, την ώρα που και το επενδυτικό ρίσκο που ενέχει η χώρα μας παραμένει αρκετά υψηλό.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ.Στουρνάρας: Κλείστε την αξιολόγηση τώρα!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιερ Μοσκοβισί: Δεν πρέπει να χωριστούν οι θεσμοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαπραγμάτευση: Στην… εντατική η χώρα μετά τη στυγνή ομολογία Τσακαλώτου – 4 δισ. ευρώ τα μέτρα που έρχονται



    ΣΧΟΛΙΑ