• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να επενδύσει στη Βενεζουέλα μετά την πτώση του Μαδούρο

    • Bloomberg
    Ναγκίμπ Σαουίρις

    Ναγκίμπ Σαουίρις


    Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Naguib Sawiris δήλωσε ότι θα επενδύσει στη Βενεζουέλα «ανά πάσα στιγμή» μετά την αποχώρηση του υπό πολιορκία προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

    Ο Μαδούρο «λιμοκτονεί τον ίδιο τον λαό του, λιμοκτονεί ολόκληρη τη χώρα, καταστρέφει τη χώρα», δήλωσε ο Sawiris στο Bloomberg Television από το Αμπού Ντάμπι.

    Ο ηγέτης της Βενεζουέλας παραμένει εδώ και χρόνια στην εξουσία παρά τις διαδηλώσεις, την κατάρρευση της οικονομίας και τις διεθνείς κυρώσεις, μέσω του σφιχτού εναγκαλισμού με τον στρατό και της καταπίεσης της αντιπολίτευσης.

    Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, με καθαρή αξία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα των πλουσίων του Bloomberg, έχει επενδύσει σε αναδυόμενες αγορές και σε ορισμένα ανεπτυγμένα κράτη καθ ‘όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης φορέα κινητής τηλεφωνίας στη Βόρεια Κορέα. Είπε την Τρίτη ότι βλέπει ευκαιρίες στην Αφρική και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

    Αλλά ακόμη και για κάποιον με αποδεδειγμένη όρεξη για assets με ρίσκο, ο Sawiris δήλωσε ότι το Brexit τον έχει αποτρέψει από το να επενδύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο «Το Brexit είναι καταστροφή», είπε. «Η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο χάος».

    Μια εξαίρεση είναι η Ιταλία, όπου ο Sawiris δήλωσε ότι θα μπορούσε να επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση κρατικών ακινήτων. «Η κυβέρνηση διαθέτει κάποια από τα πιο προσοδοφόρα ακίνητα assets στον κόσμο».

    Ο Sawiris δοκίμασε την τύχη του για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2005, όταν αγόρασε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Wind, στη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά στην Ευρώπη την εποχή εκείνη.

    «Είχα μια πολύ καλή εμπειρία», είπε. «Με αντιμετώπισαν δίκαια. Όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές για έναν ξένο επενδυτή από την Αίγυπτο. Ποτέ δεν θα το ξεχάσω αυτό».

    Ο Sawiris κατέχει μερίδια σε ορυχεία χρυσού μέσω της εταιρείας του, La Mancha Resources. Είπε πέρυσι στο Bloomberg ότι είχε επενδύσει το ήμισυ της καθαρής αξίας του σε χρυσό και δήλωσε την Τρίτη ότι συνεχίζει να επενδύει σε χρυσό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεκαπέντε διδάγματα ζωής από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο 80χρονο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα έργα σε Κύπρο και Μέση Ανατολή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαρ. Γκότσης για «κόκκινα» δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας: Έρχονται λύσεις που θα πονέσουν



    ΣΧΟΛΙΑ