• Business

    Ντόναλντ Τραμπ: Πόσο αύξησε την περιουσία του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο

    • NewsRoom
    Ο Ντόναλντ Τραμπ υψώνει τη γροθιά του προς τους υποστηρικτές του πριν την απόφαση του δικαστηρίου του Μαγχάταν

    Ο Ντόναλντ Τραμπ (EPA/CJ GUNTHER EPA-EFE/CJ GUNTHER)


    Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δικάζεται στη Νέα Υόρκη κατηγορούμενος για διόγκωση της περιουσίας του κατά δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε πάνω από μία δεκαετία, ο ίδιος γίνεται ολοένα και πλουσιότερος.

    Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index η περιουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ αποτιμάται στα 3,1 δισ. δολάρια από 2,6 δισ. δολάρια που ήταν το 2021, δηλαδή μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο έχει εκτιναχθεί κατά 500 εκατ. δολάρια.

    Η αύξηση της περιουσίας του αποδίδεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του Τραμπ έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές, παρά τη ζοφερή αγορά ακινήτων.

    Η μετακόμισή του στη Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο συνέπεσε με την έκρηξη που σημείωσε ο κλάδος στην πολιτεία και εκτίναξε την αξία δύο εκ των πιο γνωστών ακινήτων του, του Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς και του θέρετρου Doral στο Μαϊάμι.

    Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τα γήπεδα του γκολφ που διαθέτει έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% από το 2019.

    Στο μεταξύ, μετά την πώληση του ξενοδοχείου του στην Ουάσιγκτον και την αποπληρωμή των δανείων του, ο Τραμπ έχει περισσότερα μετρητά και λιγότερη μόχλευση από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο της περασμένης δεκαετίας.

    «Η εταιρεία δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή και ποτέ καλύτερη», δήλωσε ο γιος του, Έρικ Τραμπ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Trump Organization, σε συνέντευξή του. «Έχουμε περισσότερα μετρητά και χαμηλότερο χρέος. Είμαστε σε ένα φανταστικό σημείο».

    Ωστόσο, η αγωγή για απάτη, που του ασκήθηκε από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και στην απώλεια ορισμένων από τα πιο εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία του.

    Σημειώνεται ότι στη δήλωση της οικονομικής κατάστασης του πρώην προέδρου το 2021, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της αγωγής, η καθαρή αξία της περιουσίας του υπολογίζεται στα 4,5 δισ. δολάρια, αρκετά υψηλότερα από την εκτίμηση του Bloomberg, γεγονός που αποδίδεται στις αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις ορισμένων εκ των ακινήτων του.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περίφημο διαμέρισμα που διαθέτει ο μεγιστάνας στον Πύργο Τραμπ και αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της εικόνας του εδώ και 40 χρόνια.

    Η αξία του εκτιμάται από το Bloomberg στα 40 εκατ. δολάρια για το 2023. Ωστόσο, ο Τραμπ το 2021 το είχε εκτιμήσει στα 131,3 εκατ. δολάρια.

    Ο ίδιος πάντως, παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι η εταιρεία του, η Trump Organization, δεν παρείχε ακριβείς εκτιμήσεις για πολλά από τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τραμπ: Παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του δεν παρείχε ακριβείς εκτιμήσεις των ακινήτων του

    Shein: Προσδοκίες για αποτίμηση της εταιρείας έως τα 90 δισ. δολ. στην IPO

    Altus: Η επένδυση του Κάτσου, τα drones από την… Κρήτη και οι νέοι στόχοι



    ΣΧΟΛΙΑ