• Business

    Ντόμινο καταρρεύσεων: Πτωχεύουν η μία μετά την άλλη οι θυγατρικές της Thomas Cook

    • NewsRoom


    Καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι θυγατρικές εταιρείες του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, που κήρυξε πτώχευση την περασμένη Δευτέρα.

    Μετά τη χρεοκοπία τoυ βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, σειρά έχει τώρα η θυγατρική του ομίλου στην Γερμανία, Thomas Cook GmbH.

    Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία υπέβαλε το πρωί στο δικαστήριο τη σχετική αίτηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα πτώχευση έχει επίσης σοβαρές συνέπειες στην χώρα μας, καθώς πλήθος ταξιδιωτών φτάνουν σε ελληνικούς προορισμούς μέσω της γερμανικής θυγατρικής, που κατέρρευσε σήμερα.

    «Ασφαλώς και θέλαμε να είχαμε αποφύγει την εξέλιξη αυτή, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε μια βραχυπρόθεσμη λύση μέσω των διαπραγματεύσεων», αναφέρει η Στέφανι Μπερκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Thomas Cook GmbH.

    Αυτή την ώρα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, περίπου 140 χιλ. Γερμανοί τουρίστες βρίσκονται «στον αέρα», ενώ προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση για την περίπτωσή τους, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

    Και η πολωνική Neckermann Polska στο ντόμινο της χρεοκοπίας

    Χρεοκοπία, όμως, κήρυξε σήμερα και η πολωνική θυγατρική εταιρεία του ομίλου Thomas Cook, Neckermann Polska. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τοπικές Αρχές, η πολωνική θυγατρική του ταξιδιωτικού ομίλου δεν άντεξε το βάρος της χρεοκοπίας της μητρικής εταιρείας και κήρυξε πτώχευση.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία ακύρωσε όλες τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα, με αποτέλεσμα πλήθος ταξιδιωτών να μένουν και πάλι εκτεθειμένοι, μην γνωρίζοντας πώς θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν χιλιάδες τουριστών, που είχαν κλείσει πακέτα διακοπών μέσω της Thomas Cook, αλλά και μέσω της γερμανικής θυγατρικής της, η οποία δήλωσε επίσης πτώχευση νωρίτερα σήμερα.

    Η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα, πάντως, με δήλωση του προέδρου του ταξιδιωτικού πρακτορείου Maciej Nykiel στην Πολωνία, η κατάσταση «είναι περίπλοκη, λόγω της πτώσης του Thomas Cook». Ο πρόεδρος αποκάλυψε με αυτό τον τρόπο ότι η κατάρρευση του Thomas Cook είχε αναπόφευκτες συνέπειες για τις θυγατρικές του ομίλου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η εταιρεία τονίζει, πάντως, ότι πρωταρχική μέριμνα είναι η εξασφάλιση της με ασφάλεια και άνεση επιστροφής των τουριστών, που είναι τώρα σε διακοπές στο εξωτερικό.

    Επισημαίνεται ότι οι πελάτες των ταξιδιωτικών γραφείων Neckermann Polska, που έχουν ήδη αγοράσει διακοπές, μπορούν να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων. Μερικοί από τους πελάτες που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό παραπονούνται ότι τα ξενοδοχεία ζητούν επιπλέον χρήματα από τους ίδιους.

    Εδώ, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πληρώσουν, και να επικοινωνήσουν απευθείας με ταξιδιωτικό πράκτορα. Παράλληλα, προτείνουν να ζητήσουν απόδειξη, σε περίπτωση που κληθούν τελικά να πληρώσουν, ώστε να μπορέσουν να ζητήσουν αργότερα επιστροφή χρημάτων από το ταξιδιωτικό γραφείο.

    Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην γερμανική θυγατρική επιχείρηση Condor, η οποία, σύμφωνα με τις σημερινές πληροφορίες, θα λάβει δάνειο- γέφυρα, προκειμένου να διασωθεί. Η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί διάσωση της άλλης θυγατρικής της Thomas Cook στην Γερμανία. Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει το αίτημα της εταιρείας για έκτακτο δάνειο 380 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν προκειμένου να λάβει το πράσινο φως.

    Η εξεύρεση κεφαλαίων για το γερμανικό άκρο του ταξιδιωτικού ομίλου είναι κομβικής σημασίας για την διάσωσή του.  Τα κεφάλαια αυτά, εφόσον βρεθούν, θα αξιοποιηθούν για την εξόφληση οφειλών, αλλά και την ομαλή λειτουργία της εταιρείας το επόμενο, κρίσιμο διάστημα.

    Όπως έκαναν γνωστό οι Financial Times, το δάνειο- γέφυρα που θα δοθεί στην γερμανική Condor θα είναι ύψους 380 εκατ. ευρώ και θα έχει διάρκεια 6 μηνών.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εταιρεία απασχολούνται περίπου 5.000 υπάλληλοι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, περίπου 240.000 τουρίστες βασίζονται στην Condor για την επιστροφή τους στη Γερμανία από τις διακοπές τους.



    ΣΧΟΛΙΑ