• Business

    Ντάϊσελμπλουμ-Στουρνάρας: Γιατί συγκρούονται οι δυο άνδρες;


    Μετωπική σύγκρουση Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και Γιάννη Στουρνάρα για τον “ρεαλιστικό” ή μη στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος!

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλούμ, εμφανίσθηκε αρνητικός στην θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% απο το 2018 και μετά, άποψη την οποία εξέφρασε με άρθρο του στους Financial Times.

    Ο Ολλανδός πολιτικός που εμφανίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι σαν Πρόεδρος του Eurogroup, αλλά ως εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας, επανέλαβε πως το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα θα είναι μικρότερο του 3,5% από το 2018 και έπειτα έτσι ώστε το ΔΝΤ να αποφασίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

    stournaras-geroun 2

    “Απαντώντας στη δήλωση του κ. Στουρνάρα έχω να πω ότι το 3,5 είναι ρεαλιστικό, δεν είναι πολύ ψηλό, δεν είναι ρεαλιστικό για πάρα πολύ καιρό και για αυτό θα μειώνεται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και διέψευσε δε, τις πληροφορίες ότι το φθινόπωρο το Εurogroup θα ξαναδεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος του χρέους. Οπως δήλωσε θα ξαναδούν το θέμα μόνο “στο τέλος του έτους, όταν το ΔΝΤ ετοιμάσει στα τέλη του χρόνου μια εισήγηση προς το διοικητικό του συμβούλιο”.

    Την ίδια ώρα επισήμανε πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να λάβει την απόφαση για αποδέσμευση της επόμενης δόσης ύψους 7,5 δισ. ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Συγκεκριμένα, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, είπε πως κατά την επόμενη συνεδρίαση του ESM στο Λουξεμβούργο τη Πέμπτη ο Μηχανισμός θα μπορούσε να αποφασίσει την εκταμίευση, έπειτα από την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα.

    Τα υπόλοιπα μέτρα του οδικού χάρτη θα ληφθούν, όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018.

    stournaras-geroun 3

    Ως πρόεδρος του Εcofin, o Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε εκτενώς στη δημοσιονομική επιτήρηση των κρατών-μελών επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εφαρμόζει τους κανόνες του προϋπολογισμού με τον ίδιο τρόπο σε μεγάλες και μικρές χώρες, κάτι που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους κανόνες. .

    “Αν τα κράτη-μέλη θεωρούν ότι η Κομισιόν επιφυλάσσει διακριτική μεταχείριση σε ορισμένα κράτη-μέλη έναντι άλλων, είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να πειστούμε ότι πρέπει να τηρούμε τα συμφωνηθέντα”.

    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, μετά από τοποθέτησή του για τα επιτεύγματα της ολλανδικής προεδρίας, εξήγησε, επικαλούμενος τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, ότι “η οικονομία μας είναι μια οικονομία εμπιστοσύνης, όχι μόνο μεταξύ των κρατών και των αγορών αλλά και των κρατών-μελών μεταξύ τους”.

    Σημείωσε δε ότι έχει μεταφέρει τις αντιρρήσεις του στην ίδια την Κομισιόν για τον τρόπο που έχει χειριστεί τις δημοσιονομικές συστάσεις προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας. Ανέφερε όμως ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη της την παρατήρηση αυτή και θα προσπαθήσει να τεκμηριώνει ορθολογικά τις συστάσεις της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pou-pai-o-diikitis-tis-tte-giannis-stournaras/53093

     



    ΣΧΟΛΙΑ