• Business

    Νορβηγοί και Τσέχοι στην εξαγορά των κόκκινων δανείων της Alpha Bank

    τράπεζες


    Η νορβηγική B2 Holding και η τσέχικη APS κονταροχτυπήθηκαν χθες, καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Alpha Bank, ενώ όλα τα μεγάλα funds που παρελαύνουν στην ελληνική αγορά φέρονται να συμμετείχαν στο στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών που έληξε χθες για το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική τράπεζα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση των δύο προσφορών αναμένεται άμεσα και η μάχη για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου «Venus» της Alpha Bank είναι αμφίρροπη, καθώς οι δύο διεκδικητές που προσήλθαν στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, αντάλλαξαν τα πυρά τους, με διαφοροποιημένες τιμολογήσεις για το βασικό κορμό του χαρτοφυλακίου που βγαίνει προς πώληση και αυτού που προστέθηκε στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank αύξησε στα 3,5 δισ. ευρώ – από το αρχικό 2,4 δισ. ευρώ – το ύψος των δανείων που έχει βγάλει προς πώληση, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών προσφορών για κάθε τμήμα του χαρτοφυλακίου ή ενιαίας πρότασης για το σύνολο. Οι προσφορές πάντως πιθανολογούνται κάτω από το 3% καθώς πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις με μέσο χρόνο καθυστέρησης περί τα οκτώ χρόνια.

    Μεταξύ των δύο διεκδικητών η APS φέρει την υποστήριξη διαχειριστών όπως η AnaCap, η οποία έχει συμμετάσχει στην εξαγορά χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Alpha Bank στη Ρουμανία, αλλά και της χρηματιστηριακής Euroxx με την οποία έχει κάνει συμφωνία για τη σύσταση εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η B2 Holding αποτελεί βασικό παίκτη στη διαχείριση κόκκινων δανείων στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδρύοντας εταιρεία διαχείρισης και στην Ελλάδα με τη επωνυμία Β2 Capital.

    Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων με την επωνυμία «Earth», προεξοφλείται ότι είναι ισχυρό, καθώς η ονομαστική αξία του είναι στο 1,9 δισ. ευρώ, αλλά μαζί με τους τόκους το προς πώληση χαρτοφυλάκιο φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής περιλαμβάνει 304.000 δάνεια που είναι σε καθυστέρηση επί επτά χρόνια κατά μέσο όρο και η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις περίπου 10.000 ευρώ.

    Οι μαζικές πωλήσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται για εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από πωλήσεις και πλειστηριασμούς ήδη από το 2018. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM, δάνεια 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να έχουν πωληθεί έως και τα τέλη του 2019, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος. Έχει προηγηθεί στα τέλη του 2016 η μεταβίβαση στην Intrum του χαρτοφυλακίου «Eclipse» ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, η οποία αναμένεται να μεταβιβάσει και δεύτερο πακέτο δανείων εντός του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Γεωργακόπουλος: Το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για τα «κόκκινα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα εποχή για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα-Τα αποτελέσματα των εκλογών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Σάλλας: Προληπτική γραμμή σημαίνει νέο και σκληρό μνημόνιο



    ΣΧΟΛΙΑ