• Business

    No deal. Το πετρέλαιο… σβήνει επειδή το Ιραν δεν συμφώνησε (Δειτε 2 σχεδιαγράμματα)


    Βουτιά ύψους 5% σημειώνει το πετρέλαιο μετά το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Ντόχα του Κατάρ για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου. “Δεν υπάρχει συμφωνία”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Πετρελαϊκών Πηγών της Νιγηρίας, Εμάνουελ Ίμπε Κατσίκουου μετά το πέρας των συνομιλιών. Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ δήλωσε πως ένα ενδεχόμενο πάγωμα της παραγωγής θα συζητηθεί στη σύνοδο των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ τον επόμενο Ιούνιο στη Βιέννη.

    brentoil9

    Βασική αιτία πίσω από την αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας ήταν, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει σε ένα deal που δεν θα περιελάμβανε το Ιράν. Το Ιράν, ωστόσο, από τον Ιανουάριο που ήρθησαν οι κυρώσεις εναντίον του, έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή μέχρι να την επαναφέρει τουλάχιστον στα επίπεδα των 4 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

    πετρέλαιο

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν χθες το Reuters, τα μέλη του ΟΠΕΚ δήλωσαν στους εκπροσώπους των άλλων χωρών, που δεν μετέχουν στον Οργανισμό αυτό, ότι θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ τους, πιθανόν στη σύνοδο του Ιουνίου, και ότι κατόπιν θα καλέσουν τις υπόλοιπες χώρες να συμμετάσχουν.

    Παρότι οι προσδοκίες γύρω από την χθεσινή συνάντηση των ισχυρών παικτών της αγοράς πετρελαίου στη Ντόχα ήταν αρκετά χαμηλές, εντούτοις η προοπτική ενός μεγαλύτερου πλεονάσματος την στιγμή που η αύξηση της ζήτησης ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, συνιστά κακό οιωνό για το επενδυτικό κλίμα.

    “Σε γενικές γραμμές η αγορά έχει τιμολογήσει μια διατήρηση της παραγωγής στα υφιστάμενα επίπεδα, παρ’ολ’αυτά όμως η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω αργότερα κατά την διάρκεια της ημέρας”, σχολίασε ο Nelson Wang, αναλυτής της CLSA, ο οποίος προβλέπει ότι το αργό θα διολισθήσει έως τα 30 δολάρια το βαρέλι.

    πετρέλαιο

    Σημειώνεται πως οι προσδοκίες για μια συμφωνία στη Ντόχα ήταν ο βασικός μοχλός ενίσχυσης των τιμών του αργού πάνω από 50% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.

    Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται πως μεγάλο μέρος αυτών των κερδών μπορεί να χαθούν, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί ενδέχεται να αυξήσουν το προϊόν τους για να υπερασπιστούν το μερίδιο της αγοράς. Μάλιστα, η Morgan Stanley προειδοποιεί πως αν η Σαουδική Αραβία αυξήσει την παραγωγή της στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 10 εκατ. βαρέλια που είναι σήμερα, τότε η εξισορρόπηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να μετατεθεί για το 2018.

    Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου WTI υποχωρεί κατά 2,08 δολάρια ή 5,13% στα 38,29 δολάρια το βαρέλι αυτή την ώρα, ενώ ανάλογες απώλειες σημειώνει και το αργό τύπου brent.

    crudeoil8crudeoil8



    ΣΧΟΛΙΑ