• Business

    Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο «σφυρί» 5.000 κατοικίες

    πλειστηριασμοί


    Παρά τις υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ για «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, με το επίσημο άνοιγμα της πλατφόρμας προκαλώντας πονοκέφαλο στην  αριστερή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να θολώσει εκ νέου τα νερά και να δημιουργήσει μια προσδοκία ότι ενδεχομένως θα υπάρξει εκ νέου αποφυγή του μέτρου, το οποίο όμως η ίδια έχει προωθήσει.

    Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες διαρρέεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ενδεχομένως και έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, και ότι γενικά θα βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτεί η κατοικία.

    Και καθώς η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που έθεσαν οι δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα ψέματα τελείωσαν και η πλατφόρμα είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Το μέτρο ξεκινά αυτή την εβδομάδα, με τριπλές βάρδιες κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα.

    Αν και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ξεκινήσει με εμπορικά ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί, οι τράπεζες θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία και για πλήθος κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή τους.

    Μάλιστα οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για περίπου 5.000 ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί μέχρι το τέλος του έτους, ουσιαστικά δηλαδή στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου που σημαίνει πάνω κάτω 1.250 πλειστηριασμούς το μήνα.

    Οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως είναι το έσχατο μέσο πίεσης προς τις 60.000 και πλέον των κακοπληρωτών, προκειμένου ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να προσέλθει στις τράπεζες για ρύθμιση.

    Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα σε διπλή βάρδια (10:00 – 14:00 και 14:00 – 18:00).

    Ηδη οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ενημερωθεί, ενώ το σύστημα είναι 100% έτοιμο μετά από μια σειρά τεστ που εξελίχθηκαν εντός του Αυγούστου.

    Ποια διαδικασία θα ακολουθείται

    Πλέον μ’ ένα απλό κουμπί, με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, θα συμμετέχουν στη διαδικασία πλειστηριασμών ενδιαφερόμενοι εντός και εκτός Ελλάδας ενώ όπως ορίζει η καινούρια αυτή διαδικασία, θα πρέπει εντός 15 ημερών από την κατάσχεση να δρομολογείται χωρίς άλλη χρονοτριβή ο πλειστηριασμός και μόλις πέντε ημέρες μετά από αυτόν θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή. Αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για κινητό περιουσιακό στοιχείο. Εάν πάλι πρόκειται για ακίνητο, τότε η προθεσμία αυξάνεται στις 12 ημέρες.

    Κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό που τον ενδιαφέρει αφού προηγουμένως αποδώσει ως εγγύηση το 1/3 της τιμής της πρώτης προσφοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκ για τους νέους συνταξιούχους: Τους καλούν να επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρη την προσωρινή σύνταξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πακέτα ρυθμίσεων, ακόμα και με μηδενικά επιτόκια και «κούρεμα» οφειλής, λανσάρουν οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στουρνάρας προς Τόμσεν: «Αν το ΔΝΤ θέλει να φύγει, ας φύγει – Δεν σας χρειαζόμαστε πια»

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ