Business

Airbnb: Γιατί αρνείται να βάλει ΑΦΜ στις ενοικιάσεις

  • NewsRoom


Αιχμές κατά της αμερικανικής εταιρείας AirBnB ότι μπλοκάρει τη διάταξη για την επιβολή φόρων αφήνει η κυβέρνηση την ώρα που η ΑΑΔΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα. Η πλατφόρμα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από τις αρχές του νέου έτους ενώ όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Ωστόσο, όμως, όπως τονίζουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών, η αμερικανική εταιρεία φέρεται να δημιουργεί προσκόμματα στη διαδικασία, αρνούμενη να αποδεχτεί το αίτημα περί καταχώρισης του ΑΦΜ σε κάθε εγγραφή ακινήτου, το οποίο τίθεται προς ενοικίαση στην Ελλάδα.

Μολονότι στελέχη της AirBnB απέφυγαν να τοποθετηθούν επισήμως, παράγοντες της αγοράς, με γνώση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αποδίδουν την άρνησή τους στο γεγονός ότι θα πρέπει να αναπροσανατολίσουν το μοντέλο λειτουργίας για μία μόνο χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές που έχει παρουσία, άλλωστε, είτε δεν υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα για τα εισοδήματα είτε υπάρχει κάποιος δημοτικός ή μητροπολιτικός φόρος, ο οποίος όμως, συμπεριλαμβάνεται στην τιμή και αποδίδεται από την AirBnB στην εκάστοτε πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν βραχυχρόνια τα ακίνητά τους, θα φορολογούνται με την κλίμακα των ενοικίων (15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως 35.000 ευρώ και 45% από 35.000 ευρώ και πάνω). Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί τόσο η εισφορά αλληλεγγύης 10% και ο ΕΝΦΙΑ όσο και τα πάγια έξοδα μιας ιδιοκτησίας που δεν είναι δυνατό να επιβαρύνουν τον μισθωτή επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς.

Σε περίπτωση δε που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες –πλην κλινοσκεπασμάτων- το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Τέλος το εισόδημα που αποκτάται από νομική πρόσωπα ή νομικές οντότητες θα φορολογείται με συντελεστή 29% (επιχειρηματική δραστηριότητα).

Μπορεί η επιβολή φόρου 15% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος να έβαλε… πάγο στα σχέδια των επενδυτών που βολιδοσκοπούσαν την εγχώρια κτηματαγορά και εν συνεχεία να μισθώσουν ένα ακίνητο μέσω AirBnb, το φαινόμενο της οικονομίας του διαμοιρασμού, ωστόσο έχει ήδη προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου στον «αέρα» της AirBnb εμφανίζονται περισσότερα από 50.000 ακίνητα ανά την Ελλάδα, με την Αθήνα και την Κρήτη να καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στη σχετική λίστα.

Οι ενεργές αγγελίες στην πρωτεύουσα υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 6.640 όταν πριν από ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις ξεπερνούσε τις 2.500. Εξ αυτών κοντά 3.000 έχουν συγκεντρώσει πάνω από 10 κριτικές ενώ άλλες τόσες έχουν βαθμολογία πέντε αστέρια.

Όσον αφορά στη χρονική περίοδο η πλειονότητα των ακινήτων μισθώνεται από έναν έως τρεις μήνες ενώ περίπου δύο στα 10 ακίνητα από τέσσερις έως έξι μήνες.

Τέλος ως το εύρος των μισθωμάτων οι τιμές ξεκινούν από 10 ευρώ την ημέρα για ένα κοινόχρηστο δωμάτιο, 42 ευρώ την ημέρα για ένα στούντιο και 43 ευρώ την ημέρα για ένα σπίτι με ένα υπνοδωμάτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια μοναδική εξομολόγηση: Το παράπονο του επενδυτή που θέλει να βάλει στην Ελλάδα 50 εκατ. ευρώ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα «αφαίμαξη»: Αυξάνονται έως 38% οι εισφορές επαγγελματιών