• Business

    Η ΔΕΗ είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

    • NewsRoom
    ΔΕΗ


    «Η ΔΕΗ θα μπορεί να είναι μια απολύτως υγιής επιχείρηση εφόσον υπάρξει σωστή στρατηγική στον τομέα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και βοηθηθεί με πρωτοβουλίες σαν αυτή που ανέλαβε η κυβέρνηση για την εξόφληση οφειλών προηγούμενων ετών από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (περιλαμβάνεται στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα)» τόνισε, μιλώντας μεταξύ των άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, στο συνέδριο “Εξοικονόμηση ενέργειας – Επενδύοντας στο ευρωπαϊκό όραμα».

    Αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά το γεγονός πως το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα πέσει στο 50% “ή και παραπάνω”, ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος, καθώς όπως είπε “δεν νομίζω ότι θα μπορέσει το μερίδιο να πέσει τόσο γρήγορα”. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τους εταίρους, όπως είναι γνωστό, προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020.

    Σε διαφορετικό μήκος κύμματος κινήθηκε ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας ο οποίος επεσήμανε ότι “η ΔΕΗ το 2019 θα βρίσκεται στο κατώφλι της ολοκληρωτικής κατάρρευσης” κάνοντας λόγο για ιδεολογικές εμμονές, καθυστερήσεις και παλινωδίες που μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ζημιά. Όπως ανέφερε, η επιχείρηση εμφανίζει λειτουργικές ζημιές, η μετοχή έχει καταρρεύσει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ., ο τζίρος το 2019 θα είναι μειωμένος κατά 20% και ταυτόχρονα την ίδια χρονιά θα λήξουν ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Στάθηκε επίσης στην παλαιότητα των λιγνιτικών μονάδων, το 70% των οποίων χρήζουν εκσυγχρονισμού που απαιτεί κεφάλαια, καθώς και στην απώλεια του ΑΔΜΗΕ, αξίας 1,5 δισ. ευρώ με καθαρή εισροή για τη ΔΕΗ ύψους 310 εκατ. ευρώ.

    ” Η ΔΕΗ είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει, δεν θα καταρρεύσει το 2019″, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης, ο οποίος απάντησε στον κ. Σκρέκα λέγοντας ότι και οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης ή της διοίκησης της ΔΕΗ. ‘Ασκησε επίσης κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη μη διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα το 2014. “Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό με ίσους όρους, το πρόβλημα είναι όταν μας αναγκάζουν να μπούμε στο ρινγκ με δεμένα τα χέρια, όπως όταν υποχρεωνόμαστε να πουλάμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας κάτω του κόστους σε ιδιώτες για να μας ανταγωνιστούν”, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ αναφερόμενος στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης (ΝΟΜΕ).

    “Η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες με δύο μεγάλους πελάτες, τη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος με τιμές χαμηλότερες από τα ΝΟΜΕ. Αν τα ΝΟΜΕ είναι κάτω του κόστους τότε με τις συμφωνίες αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ διέπραξε ποινικό αδίκημα”, ανέφερε στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Σωτήρης Μανωλκίδης. Παρέθεσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών είναι 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή που διαμορφώνεται στις δημοπρασίες φθάνει μέχρι και τα 45 ευρώ. “Η λογική των ΝΟΜΕ είναι να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε αυξήσεις τιμολογίων ώστε να χάσει μερίδιο αγοράς και να μη γίνει αυτό με βίαιο τρόπο όπως με τη λύση της μικρής ΔΕΗ».

    «Ελπίζω», πρόσθεσε, «ο κ. αντιπρόεδρος να εξέφρασε προσωπικές του απόψεις και όχι τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Δεν μπορεί το όραμα της ΔΕΗ να είναι ο λιγνίτης και δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν έλαβε ή όχι εξαίρεση από τη διαδικασία επιβολής τέλους ρύπων με βάση το ΑΕΠ”.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Βερροιόπουλος ανήγγειλε την άμεση προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” ενώ θα ακολουθήσει προκήρυξη προγράμματος για εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Το νέο “Εξοικονομώ” θα επιδοτεί με ενισχύσεις και άτοκα δάνεια επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας (μονώσεις, αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης, κουφωμάτων κλπ.) σε σπίτια. Υπολογίζεται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 60.000 κατοικίες ενώ την τελευταία διετία έχουν ενταχθεί άλλες 20.000. Το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχει προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί σε ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και παραγωγικού εξοπλισμού.

    Ήδη έχει προκηρυχθεί, εξάλλου, πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ που απευθύνεται στους Δήμους για εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του οδοφωτισμού.

    Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι επίκειται η έκδοση κανονισμού για τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, με στόχο τα καινούργια κτίρια να καταναλώνουν 70 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, έναντι 250 που καταναλώνουν τα υφιστάμενα κτίρια κατασκευής μετά το 1980.



    ΣΧΟΛΙΑ