• Business

    Αβεβαιότητα στο Euro Working Group για την γ΄ αξιολόγηση: Δύσκολη η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ

    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Mε Euro Working Group το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινά και πάλι η «ελεγκτική σεζόν» για την Ελλάδα, με ανοιχτό το πόσες αξιολογήσεις θα χωρέσουν στους 12 μήνες που απομένουν στο πρόγραμμα, αλλά και πόσες από τις δύσκολες θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές θα ολοκληρωθούν.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης ανεβαίνουν στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη εκκρεμότητες με τις μεγάλες διαφωνίες να παραμένουν, μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών στο μέτωπο του εργασιακού.

    Παρότι οι χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί αποτελούν, ενδεχομένως, ένδειξη μετρημένων αντιδράσεων από την πλευρά της Κομισιόν, ωστόσο καθοριστική για το θέμα αυτό αλλά για τα υπόλοιπα μεγάλα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης θα είναι η στάση του γερμανικού παράγοντα, όπως και του ΔΝΤ, που όχι μόνο έχει σκληρή ατζέντα για τα εργασιακά, αλλά δεν αποκλείεται, μαζί με την επίσπευση της μείωσης αφορολογήτου στο 2019, να θέσει ακόμη και θέμα λήψης νέων μέτρων για το 2018.

    Η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα, την οποία δεν ολοκλήρωσε μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση, θα κρίνει την ομαλότητα με την οποία θα ολοκληρωθεί (αν ολοκληρωθεί επιτυχώς) το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

    Aξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να προχωρήσει το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και να περικόψει τις σπατάλες των υπουργείων κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ ώστε να γίνουν οι πληρωμές των κοινωνικών επιδομάτων από το νέο έτος. Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι για την πληρωμή τους υπολείπονται περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Από την άλλη μεριά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει όπως είχε δεσμευτεί με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων του κράτους στην αγορά και των συντάξεων που εκκρεμούν η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

    Παράλληλα, στο σημερινό Euroworking Group αναμένεται να τεθεί και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ λόγω της συνεχιζόμενης δίωξής του.

    Στην περίπτωση πάντως που οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τα τεχνικά κλιμάκια που θα επισκεφθούν την Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εξετάσουν όλες τις παραπάνω εκκρεμότητες και έτσι το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ θα μετατοπιστεί για το Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου όταν και ολοκληρώνεται τη Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο «σφυρί» 5.000 κατοικίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Γιατί η επίσκεψη Lagarde δρομολογεί τις εξελίξεις για το χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στον δρόμο προς τη ΔΕΘ: Εβδομάδα γεμάτη πολιτικές και επικοινωνιακές ευκαιρίες για τον Αλέξη Τσίπρα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ