• Business

    Αποκάλυψη! Το εισαγγελικό έγγραφο που μπορεί να στείλει πίσω στη φυλακή τον Άκη Τσοχατζόπουλο

    Τσοχατζόπουλος

    Άκης Τσοχατζόπουλος


    Ούτε μία από τις 1849 ημέρες που παρέμεινε στη φυλακή δεν αναγνωρίζουν οι εισαγγελικές αρχές στον Άκη Τσοχατζόπουλο ως έκτιση ποινής για τις μίζες στα εξοπλιστικά! Το εισαγγελικό έγγραφο που αποκαλύπτει το Mononews ξεκάθαρα χρεώνει το σύνολο των 5 ετών και 23 ημερών της κράτησης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας στην αμετάκλητη καταδίκη του για την ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

    Με αυτό το δεδομένο, εάν ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες στα υποβρύχια και τα TOR M1 και εάν οι συνήγοροι του δεν καταφέρουν να ακυρώσουν αυτό το εισαγγελικό έγγραφο, τότε ο πρώην υπουργός θα επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει (τουλάχιστον) το 1/5 της νέας ποινής του!

    Η αποκάλυψη του εγγράφου του αντεισαγγελέα Εφετών Περικλή Δράκου φανερώνει συγχρόνως και μία πτυχή του παρασκηνίου στο θρίλερ των 7 ημερών: τότε που η αποφυλάκιση του άλλοτε κραταιού πολιτικού πήγαινε από αύριο σε αύριο, δίχως τότε κανείς (ούτε καν ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος) να γνωρίζει τις ακριβείς διαστάσεις των «γραφειοκρατικών διαδικασιών» που το περιβάλλον του διατεινόταν ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση της αποφυλάκισης.

    Άκης Τσοχατζόπουλος
    Το εισαγγελικό έγγραφο

    «Εξέτιε το πόθεν έσχες από την ημέρα της σύλληψης του»

    Αρχές Μαϊου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατάφερε να βρει τις 200.000 ευρώ της εγγυοδοσίας που θα του άνοιγε την πόρτα της φυλακής (ο δωρητής ή ο… δανειστής παραμένει ακόμα πρόσωπο μυστήριο) και στις 3 Μαϊου, η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού, πριν ξεκλειδώσει το κελί του, απευθύνει διπλό ερώτημα στο Τμήμα Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Το πρώτο είναι εάν ο κρατούμενος έχει εκτίσει τη φυλάκιση των 5,5 ετών για την πρώτη καταδίκη του, το πόθεν έσχες και αν όχι, τι υπόλοιπο κράτησης απομένει. Αυθημερόν ο αρμόδιος εισαγγελέας Περικλής Δράκος απαντά με το υπ’αριθμ. πρωτοκόλλου 1014 έγγραφό του:

    ·        Η αμετάκλητη καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου σε ποινή 5,5 ετών για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες (δεν δηλώθηκε το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου) συγχωνεύθηκε (με δικαστική απόφαση το 2016) με την 20ετή πρωτόδικη καταδίκη στη βασική δίκη του για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών.

    ·        «Ως εκ τούτου – αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας – οι δύο ποινές, κατά τη διάρκεια της συγχωνεύσεως τους, είχαν απωλέσει την αυτοτέλειά τους, εκτιόμενες μέσω της συνολικής ποινής, η έναρξη της οποίας ήταν η 11η Απριλίου του 2012», ημέρα που ο Τσοχατζόπουλος συνελήφθη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Κι ενώ, μέσω της συγχώνευσης των δύο ποινών και των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για τους υπέργηρους κατάδικους (έκτιση 1/5 της ποινής), ο πρώην υπουργός θα μπορούσε πολύ σύντομα να έχει οριστικά «καθαρίσει» από τα χρέη του με τη Δικαιοσύνη, τα πάντα ανετράπησαν με την πρόσφατη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου που έκανε δεκτό το 5ο αίτημα του κατηγορουμένου και ανέστειλε την εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής του για τα εξοπλιστικά, μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (αναμένεται το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο στην εν εξελίξει δίκη). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός στο έγγραφό του:

    ·        «Ανατραπείσης εν τοις πράγμασι της συγχωνεύσεως με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η ποινή για το πόθεν έσχες ανακτά μεν την αυτοτέλεια της αλλά η έναρξή της ανατρέχει στο χρόνο ενάρξεως της συνολικής ποινής. Έτσι ημερομηνία ενάρξεως της ποινής του για το πόθεν έσχες είναι η 11η Απριλίου του 2012.»

    Δηλαδή, ο αρμόδιος εισαγγελέας θεωρεί ότι όλα τα χρόνια της φυλάκισης του Ακη Τσοχατζόπουλου (ακόμα και η προφυλάκισή του για την υπόθεση των εξοπλιστικών) πρέπει να υπολογιστούν για την έκτιση της ποινής των 5,5 ετών του πόθεν έσχες, αν και η πρωτόδικη καταδίκη του ήταν το 2013 και η εφετειακή το 2014.

    Ούτως ή άλλως, η ποινή του πόθεν έσχες θα μπορούσε να εξαγοραστεί από τον  Ακη Τσοχατζόπουλο, προς 10 ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

    Όμως, η ποινή εξαρχής δεν εξαγοράστηκε. Ξεχάστηκε ή όχι, εκτίθηκε, πάντως, σχεδόν στο σύνολό της και οι 5 μήνες που απέμειναν εξαγοράστηκαν τελικά στο παρά πέντε, για να μπορέσει να αποφυλακιστεί για τα εξοπλιστικά στις 4 Μαϊου.

    «Ευεργετικός υπολογισμός μόνο στην υπό όρο απόλυση»

    Το σοκ για τον πρώην υπουργό και τους συνηγόρους του ήταν διπλό και από την απάντηση του δεύτερου ερωτήματος της Διεύθυνσης των Φυλακών Κορυδαλλού. Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο κ.Δράκος:

    ·        «Κατά το άρθρο 105 παρ.2 του Π.Κ. ευεργετικός υπολογισμός εκτιόμενης ποινής για τους καταδίκους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους αφορά αποκλειστικά και μόνο την υπό όρο απόλυση και δεν έχει εφαρμογή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απολύσεως από τη φυλακή.»

    Συνεπώς, ο κ.Τσοχατζόπουλος έπρεπε να πληρώσει και τους τελευταίους 5 μήνες της ποινής των 5,5 ετών για το πόθεν έσχες. Εξέτισε ή εξαγόρασε, δηλαδή, το σύνολο της ποινής του καθώς νωρίτερα, ουδεμία νομική ενέργεια είχε γίνει για αυτή την καταδίκη!

    Πλέον, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διεκδικήσουν έστω μία μερική ακύρωση της εισαγγελικής απόφασης. Εάν το επιτύχουν, σε περίπτωση καταδίκης του κ.Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα του έχει αναγνωριστεί ότι έχει εκτίσει για αυτή την υπόθεση τα πρώτα ένα ή δύο χρόνια της κράτησής του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσοχατζόπουλος-Σταμάτη: Πήγαν χέρι-χέρι το παιδί τους στο σχολείο (pics-video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα «βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων στους ΟΤΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αρκετά πια: Να σταλεί τώρα στην εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη ο φάκελος της οικογένειας Λεμονή (Καλογήρου)



    ΣΧΟΛΙΑ