• Business

    Βομβαρδισμός ηλεκτρονικών κατασχετηρίων – Πάνω από 5.200 την ημέρα

    • NewsRoom


    Όλο και μεγαλύτερη πίεση δέχονται τόσο οι φορολογούμενοι με τα ληξιπρόθεσμα, όσο και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο πρέπει καθημερινά, να τρέχει τουλάχιστον 1.600 ηλεκτρικά κατασχετήρια, ενώ αυξάνονται καθημερινά κατά πολύ οι κατασχέσεις.

    Το σύστημα «Τειρεσίας», ήδη δέχεται ανά τράπεζα 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 5.200 καθημερινά.

    Μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως λένε τουλάχιστον κάποιες πληροφορίες, ζήτησε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα ημερήσια κατασχετήρια να αυξηθούν σε 1.800 ανα τράπεζα, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.

    Αρχικά, οι υπεύθυνοι της Ένωσης απάντησαν πως είναι πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο, αφού δεν έχει υλοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών άρσεων των κατασχέσεων αλλά και των περιορισμένων ποσών τα κατάσχεσης».

    Πάντως η ΕΕΤ, δέχτηκε, αν γίνεται, μια αύξηση κατά 300 κατασχετήρια, για αρχή. Όμως, οι “απαιτήσεις” της ΑΑΔΕ, δεν σταματούν εδώ. Το δεύτερο, είναι η όσο πιο γρήγορη απόδοση των ποσών που κατάσχονται, στο δημόσιο, ακόμη και εντός δέκα ημερών. Αυτό, θα πρόσθετε κι άλλες επιβαρύνσεις, καθώς τα συστήματα καθημερινών ροών και αποδόσεων ακόμα και πολύ μικρών ποσών δεν θα είναι έτοιμα πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. Όχι, πάντως, για τις συστημικές τράπεζες.

    Οι κινήσεις της ΑΑΔΕ, εν τω μεταξύ, δείχνουν να εναρμονίζονται με τα “θέλω” των δανειστών για τους μνημονιακούς στόχους και για τις κατασχέσεις και για τα έσοδα.

    Το 2016, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έγιναν 1.533.451 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, την στιγμή που το 2015 ήταν 670.728.

    Την φετινή χρονιά, αναμένεται πάντως να φορτσάρει ο εισπρακτικός μηχανισμός ως προς τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, για να μην πειραχτούν οι στόχοι εισπραξιμότητας, όπου διακυβεύονται περισσότερα από το να καλυφθεί ο στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

    Σημαντικό αναμένεται το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς, αφού αν είναι κάτω από τον περσινό αριθμό, δηλαδή 3,9% του ΑΕΠ, τότα τα αντίμετρα του 2019, που θέλει η κυβέρνηση, θα κάνουν “φτερά”.

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, αυξάνονται οι κατασχέσεις όπως και τα νέα ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών προς το δημόσιο.

    Τα νέα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο, τέλη Μαρτίου, έφτασαν τα 3,277 δισ. ευρώ. Τα 2,277 εξ’ αυτών, είναι για απλήρωτους φόρους, που η ΑΑΔΕ προσπαθεί με κάθε τρόπο να πάρει.

    Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 889.455 φορολογούμενοι, αντιμετώπιζαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις μισθών, κουρέματα συντάξεων κλπ. Δεδομένης της αποχής συμβολαιογράφων, οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων, είχαν κολλήσει, τώρα όμως που ξεκίνησαν και πάλι, βγαίνουν στο σφυρί είκοσι ακίνητα μόνο τον Μάιο.

    Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει άλλωστε ότι στο τέλος Μαρτίου:

    – 3.974.364 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία
    – 1.623.306 φορολογούμενοι πληρούσαν τις «προϋποθέσεις» για να ασκηθούν σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης
    – 889.455 φορολογούμενοι βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

    Οι φορολογικοί έλεγχοι δεν είναι όσο αποτελεσματικοί θα έπρεπε, πάντως. Για την ακρίβεια, σύμφωνα και με αποτελέσματα του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, τα πράγματα είναι άσχημα.

    Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη 1.178 έλεγχοι, στο τέλος Μαρτίου, ολοκληρώθηκαν μόνο οι 43. Μέσα στο τρίμηνο βεβαιώθηκαν 263 εκ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα από τους ελέγχους αλλά αυτά που εισπράχτηκαν είναι μόλις 14 εκ., ήτοι, το 5,35%.

    Αντιθέτως, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το αντίστοιχο ποσοστό στα εισπραχθέντα, είναι 39,39%, με τα 9,7 εκ. να έχουν μπει στο ταμείο, στο σύνολο των 24,63 από φόρους και πρόστιμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα «χέρια» της Pharmathen η εμπορική διάθεση της ιδεβενόνης

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  6 νέα μέτρα στην πολιτική φαρμάκου – Τι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς 



    ΣΧΟΛΙΑ