• Business

    Τράπεζες: Η αύξηση των φόρων «γεννάει» νέα κόκκινα δάνεια


    Η αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών βάζει «φωτιά» στις καθυστερούμενες οφειλές, καθώς ενήμερα μέχρι τώρα στεγαστικά δάνεια όπως και δάνεια μικρών επιχειρήσεων «σκάνε» και δημιουργούν ανησυχία στις τράπεζες.

    Αυξημένος είναι και ο αριθμός των συνεπών δανειοληπτών που ζητούν από τις τράπεζες νέες ρυθμίσεις, με ακόμα χαμηλότερες δόσεις, ή και «πάγωμα» της οφειλής τους για 6 μήνες ή 1 χρόνο, προκειμένου να σώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Οι αυξήσεις σε φόρους, ο ΕΦΚΑ, αλλά και οι οφειλές  του δημοσίου που δεν επιστρέφονται στους δικαιούχους δημιουργούν  ένα εκρηκτικό μείγμα, που κτυπάει κατευθείαν τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

    Στα 2 δις ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια που δημιουργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017, προστέθηκαν άλλα 500 εκατ ευρώ –όπως λένε τραπεζικές πηγές- τον Απρίλιο, ενώ η άνοδος των καθυστερήσεων συνεχίζεται και τον Μάιο. Οι ρυθμοί δημιουργίας νέων καθυστερήσεων είναι βέβαια μικρότεροι, ωστόσο η έλλειψη ρευστότητας γεννάει νέα κόκκινα δάνεια.
    Την ίδια ώρα οι τράπεζες, μέσα από ελκυστικές και αλά καρτ λύσεις, προσφέρουν στους δανειολήπτες προσωποποιημένες ρυθμίσεις για να ανακόψουν τη δημιουργία νέων καθυστερήσεων και κυρίως για να πιάσουν τους στόχους μείωσης.

    Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ειδικά  από τον Σεπτέμβριο που θα μπουν σε εφαρμογή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σημαντικό ποσοστό από τους δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών θα σπεύσει να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα δάνεια του, προκειμένου να μην βγουν στο σφυρί ακίνητα.

    Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων τους, κυρίως στεγαστικών, αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες που ανήκουν σε εκείνες τις επαγγελματικές κατηγορίες που επιβαρύνονται από το νέο χαράτσι του ΕΦΚΑ. Οι συγκεκριμένες εισφορές για πολλούς ελεύθερους  επαγγελματίες ισοδυναμεί με το 50% και πλέον  μιας μέσης δόσης στεγαστικού δανείου.

    Το αν οι τράπεζες θα είναι εντός στοχοθεσίας μείωσης το 2017 θα φανεί στο τέλος της χρονιάς, το σίγουρο είναι ότι οι ρυθμίσεις θα εντατικοποιηθούν, πολλά δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) θα μεταφερθούν στις εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών, και παράλληλα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε διαγραφές οφειλών, όπως και σε πωλήσεις δανείων.

     
     



    ΣΧΟΛΙΑ