• Business

    Στα 1.800 ευρώ οι αναλήψεις – Τι θα ζητήσουν οι τράπεζες για την άρση των capital controls

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank


    Σωρευτική ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ το μήνα, να επιτρέπεται η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο τραπεζικό λογαριασμό και αύξηση του ορίου για πληρωμή τιμολογίων εισαγωγικών επιχειρήσεων, θα ζητήσουν οι τράπεζες σε ότι αφορά την χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων.

    Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Παρασκευή και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, θα καταθέσει τις προτάσεις της για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις του Οδικού Χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα.

    Για να οδηγηθούμε στην άρση των περιορισμών σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ότι αφορά: την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, τη ρύθμιση του χρέους, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), την επιστροφή των καταθέσεων καθώς και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι κινήσεις θα είναι άκρως συντηρητικές και τα βήματα προσεκτικά, δεδομένου ότι από τις αρχές του έτους υπήρξε εκροή 2,7 δις ευρώ (από τα 10 δις ευρώ που επέστρεψαν το 2016 στις ελληνικές τράπεζες) με τις μεγαλύτερες εκροές να σημειώνονται το πρώτο δίμηνο του 2017.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ΕΕΤ θα προτείνει:

    Να επιτρέπεται η σωρευτική ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ μία φορά το μήνα (60 ευρώ τη μέρα Χ 30 μέρες = 1.800 ευρώ το μήνα). Δηλαδή ο δικαιούχος του λογαριασμού να μπορεί να σηκώσει 1.800 ευρώ π.χ. την 1η Ιουνίου και να έχει δικαίωμα για νέα ανάληψη την 1η Ιουλίου.

    Με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν μπορεί να ανοίξει κάποιος νέο τραπεζικό λογαριασμό να επιτραπεί να προστεθεί όνομα συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό.

    Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις η ΕΕΤ θα ζητήσει να αυξηθεί στο 180% του καλύτερου μήνα, από 140% σήμερα, το όριο για πληρωμή τιμολογίων στο εξωτερικό λόγω εισαγωγών. Δηλαδή μία εταιρεία που τον Ιούνιο του 2016 πραγματοποίησε εισαγωγές αξίας πχ 1 εκατ. ευρώ, έχει όριο 1,4 εκατ ευρώ, και το όριο αυτό να αυξηθεί στο 1,8 εκατ. ευρώ.

    Όπως είναι γνωστό οι εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό έχουν απαραιτήτως την έγκριση επιτροπών και συγκεκριμένα για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από το κατάστημα, για ποσά από 10.000- 350.000 ευρώ από την ειδική επιτροπή της κάθε τράπεζας και για ποσά άνω των 350.000 ευρώ από τη μεγάλη επιτροπή της ΤτΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ