• Business

    Πιέσεις και από Draghi: Επισπεύδονται οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες το 2018

    • NewsRoom
    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    H Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ερωτηθείς εάν οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους στην υγεία των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το Reuters. To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις για νέα αξιολόγηση της ποιότητας των παγίων των ελληνικών τραπεζών (ΑQR), στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

    Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το αίτημα, λέγοντας ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει με τα προγραμματισμένα stress tests του 2018, ωστόσο οι δηλώσεις του Draghi για εμπροσθοβαρή tests αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί η ΕΚΤ να δείξει ευελιξία ως προς το ζήτημα, σχολιάζει το Reuters.

    “Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία”, είπε ο Draghi μιλώντας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    “Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM το επόμενο έτος είναι να πραγματοποιήσει το stress test, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή που αφορά ακριβώς αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης”, είπε ο Draghi.

    Η νύξη του Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μπορεί να καταστήσει “εμπροσθοβαρή” τα στρες τεστ του 2018 αποτυπώνει και την αυστηρότητα με την οποία θα διενεργηθούν, καθώς θα εμπεριέχουν κριτήρια αντοχής των τραπεζών στη βάση στόχων που καλούνται να επιτύχουν μέχρι και το 2019. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση έναντι του SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016. Το 2017 οι επιδόσεις των στόχων στη μείωση των κόκκινων δανείων κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς και πλέον πέφτει μεγάλο βάρος ειδικά στην επόμενη χρονιά κατά την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς και στόχους του 2019, ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος του 2017.

    Να σημειωθεί ότι με ο SSM έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών και ο έλεγχος ο οποίος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους θα είναι ουσιαστικά ενδεικτικός για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, διαγιγνώσκοντας εκ των προτέρων πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Έτσι, ουσιαστικά το stress test για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι “εμπροσθοβαρές”.

    Την παρούσα φάση ο SSM έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο έλεγχο δανειακών χαρτοφυλακίων στις τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, ενώ το Νοέμβριο θα ακολουθήσει αντίστοιχος έλεγχος σε Eurobank και Πειραιώς. Οι έλεγχοι εστιάζουν στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων από τις οποίες θα προκύψει στο τέλος του χρόνου “πόρισμα” του SSΜ για τυχόν κεφαλαιακές τρύπες των ελληνικών τραπεζών ενόψει των πανευρωπαϊκών stress test της Άνοιξης του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελληνικές Τράπεζες: Γιατί οι Αμερικανοί λένε ότι δεν χρειάζονται τα AQRs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι θέλουν να πλήξουν την Alpha Βank; Ποιοι συνομιλούν με τον John Paulson;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Φραγκιαδάκης: Στα σκαριά η νέα στρατηγική για τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ