• Business

    Λ. Φραγκιαδάκης: Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ολοκληρώνει το 85% της αναδιάρθρωσης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης


    Το 85% του σχεδίου αναδιάρθρωσης ολοκληρώνει επιτυχώς ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία εγκρίθηκε πριν από λίγο από το δ.σ. της τράπεζας και θα εγκριθεί και από τους μετόχους στη γενική συνέλευση της Παρασκευής.

    Η απόκτηση του 75% της εταιρείας από την κοινοπραξία Calamos/Exin με ένα εντυπωσιακό τίμημα ενισχύει κεφάλαια και ρευστότητα, κλείνει ένα βασικό κεφάλαιο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η τράπεζα και βοηθά την επιτυχία του σχεδίου και από πλευράς μείωσης του προσωπικού του Ομίλου. Ο στόχος είναι δε, το σχέδιο αναδιάρθρωσης να καλυφθεί κατά 100% εντός του έτους.

    Η Εθνική θα εισπράξει 720 εκ.ευρώ, με το κεφαλαιακό κέρδος να κινείται στα 160 εκ.ευρώ ενώ ο αγοραστής θα εξοφλήσει ομολογιακό δάνειο 50 εκ.ευρώ. Η τράπεζα διατηρεί το 25% της εταιρείας ενώ μέσω της συμφωνίας τραπεζοασφαλειών θα έχει μελλοντικά έσοδα από προμήθειες.

    Πρόκειται για μια επωφελή συμφωνία για την οποία ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης θέλει και την έγκριση των μετόχων.

    Για την Εθνική με την πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία UBB πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής , θα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 85% των δράσεων που προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Πρόκειται για τις πιο απαιτητικές δράσεις και –μαζί με την πώληση της Finansbank– τις μεγαλύτερου μεγέθους, και επίδρασης στον ισολογισμό του ομίλου, θυγατρικές.

    Μετά την πώληση της UBB ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) διαμορφώνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στο 17%, ενώ μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να φθάσει στο 18%. Σημειώνεται ότι η Εθνική μετά την πώληση της Finansbank προχώρησε στην αποπληρωμή των Cocos, που είχε εκδώσει στο πλαίσιο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

    Tις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία πώλησης της Banca Romaneasca.

    Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τη ρουμανική αγορά και στη φάση αυτή του οικονομικού και νομικού ελέγχου έχουν περάσει αρκετές τράπεζες και funds, μεταξύ των οποίων και ο ουγγρικός όμιλος OTP.

    Οσο αφορά στην θυγατρική της στην Κύπρο, η Εθνική έχει δεχθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές, που δεν τις θεωρεί ικανοποιητικές και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από όσους υπέβαλαν τις δύο καλύτερες να καταθέσουν βελτιωτικές. Εάν δεν κριθούν ικανοποιητικές ούτε οι βελτιωτικές προσφορές ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και η διαδικασία θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες.

    Στην περίπτωση πώλησης των τριών θυγατρικών η Εθνική θα ενισχύσει σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια, λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού ενώ μόνο από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενισχύσει το δείκτη Common Equity Tier I κατά 60 με 70 μονάδες βάσης.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου λόγω των προγραμματισμένων πωλήσεων προβλέπεται να μειωθεί κατά 5,5 δισ. ευρώ ενισχύοντας τον δείκτη CET I στα επίπεδα του 18,5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΤΕ: Ευοίωνο το κλίμα με ανάπτυξη 1,7% στο σύνολο του 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ανίκανο» να διατηρήσει την ψυχραιμία του το ΧΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Mιχάλης Σάλλας: Το μεγάλο στοίχημα – Φτιάχνει την «Τράπεζα των Κρητικών»



    ΣΧΟΛΙΑ