• Business

    Eurobank: Τουρισμός, εμπόριο, μεταποίηση και… δημόσιος τομέας συνέβαλαν στην απασχόληση τα τρία τελευταία χρόνια


    Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία, οι τρεις κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας με την υψηλότερη θετική συνεισφορά στην ετήσια αύξηση της απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο 2017 ήταν: μεταποίηση, δημόσια διοίκηση και άμυνα και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

    Από την άλλη πλευρά, οι τρείς κλάδοι στους οποίους καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση της απασχόλησης ήταν: επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες -11,4 χιλ. άτομα (- 5,4%), δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών -5,5 χιλ. (-13,1%) και 3ος διαχείριση ακίνητης περιουσίας -2,1 χιλ. (-32,8%).

    Σε ορίζοντα της τελευταίας τριετίας, τουρισμός, εμπόριο, μεταποίηση και δημόσιος τομέας είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια. Οι αριθμοί για την επίπτωση της κρίσης στην απασχόληση είναι αποκαλυπτικοί: κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2013 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά -1.097,3 χιλ. άτομα με τους μισθωτούς να έχουν την υψηλότερη συνεισφορά (71,3% ή -782,5 χιλ. άτομα), να ακολουθούν οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό με 13,7% (-150,8 χιλ), οι βοηθοί στην οικογενειακή επιχείρηση με 9,1% (-99,4 χιλ) και οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό με 5,9% (-64,6 χιλ).

    Τα τελευταία 3 χρόνια, και το πρώτο τρίμηνο 2017, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παρέμεινε οριακά στάσιμη (stagnation), η απασχόληση ακολούθησε ανοδική πορεία κάτι που αποτελεί απόδειξη της μείωσης της παραγωγικότητας της εργασίας). Η αύξηση της απασχόλησης αποτέλεσε έναν ερμηνευτικό παράγοντα για τη μέση ετήσια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,7% την περίοδο 2014 – 2017, με κυρίαρχο ρόλο να έχει η αποσυσσώρευση του πλούτου των νοικοκυριών.

    Ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (9,3% επί του συνόλου της απασχόλησης το 2016) είχε τη μεγαλύτερη με διαφορά θετική συνεισφορά στην αύξηση της απασχόλησης. Ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (17,9% επί του συνόλου της απασχόλησης το 2016) παρουσίασε τη 2η μεγαλύτερη αύξηση χωρίς η μεταβολή να είναι ομοιόμορφη καθώς το 2014 και το 2016 καταγράφηκε ετήσια συρρίκνωση η οποία υπερκαλύφθηκε από την επίδοση που είχε ο συγκεκριμένος κλάδος το 2015.

    Ο τομέας των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, παρά το μικρό μερίδιο που κατέχει στο σύνολο της απασχόλησης (2,4%), είχε την 3η υψηλότερη συνεισφορά με +28,1 χιλ άτομα (κυρίως το 2014). Σημειώνουμε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος περιλαμβάνει οικονομικές δραστηριότητες όπως υπηρεσίες ενοικίασης και εκμίσθωσης, ταξιδιωτικά γραφεία και πράκτορες κ.α. Συνεπώς η θετική συνεισφορά του τουρισμού αποτυπώνεται και σε αυτόν τον κλάδο.

    Η μεταποίηση, ένας κλάδος που έχει αναπτύξει αξιόλογη δυναμική το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχε την 4η υψηλότερη συνεισφορά με καλύτερες επιδόσεις το 2015 και 2016. Οι κλάδοι της εκπαίδευσης (8% επί του συνόλου της απασχόλησης), της δημόσιας διοίκησης και άμυνας & υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (9%) και των δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας (6%), κυρίως δηλαδή του δημοσίου, κατέγραψαν σωρευτική μεταβολή της τάξης των 21,7, 8,6 και 7,6 χιλ ατόμων αντίστοιχα.

    Ο τομέας των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (5,5% επί του συνόλου της απασχόλησης) κατέγραψε σωρευτική αύξηση σε όρους εργαζομένων κατά 1,4 χιλ άτομα: το 2015 σημειώθηκε αύξηση ενώ τους τελευταίους 15 μήνες καταγράφηκε πτώση (π.χ. λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών). Ο εν λόγω κλάδος περιλαμβάνει κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων όπως νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνα και ανάπτυξη, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, διαφήμιση κ.α.

    Οι πέντε τομείς οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους καταγράφηκε μείωση της απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια ήταν: γεωργία, δασοκομία και αλιεία, κατασκευές, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια είναι η Φωτεινή Ιωάννου που αναλαμβάνει επιτελική θέση στην Τράπεζα Πειραιώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Δίνει ευκαιρία σε 114.000 δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους – Δείτε πώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το σχέδιο για τη διάσωση της «Καλογήρου»



    ΣΧΟΛΙΑ