Business

Επεκτείνεται το σκάνδαλο: Deutsche Bank και άλλες 26 γερμανικές τράπεζες σε ρόλο πλυντηρίου των Ρώσων

Deutsche Bank


Επεκτείνεται το σκάνδαλο του αποκαλούμενου «Παγκόσμιου Πλυντηρίου» καθώς λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις της Guardian για το ξέπλυμα χρήματος από τη Ρωσία μέσω 17 βρετανικών τραπεζών, ένα νέο δημοσίευμα, από την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, έρχεται να εμπλέξει τουλάχιστον 27 γερμανικές τράπεζες με αμφιβόλου προελεύσεως μεταφορές χρημάτων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην ουσία πρόκειται για ποσά που προέρχονταν από την Ρωσία, τα οποία ξέπλεναν γερμανικές τράπεζες. Συνολικά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας στους λογαριασμούς γερμανικών τραπεζών μπήκαν 66,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 27,4 εκατομμυρίων δολαρίων, μπήκε σε λογαριασμούς της Commerzbank και το ποσό των 24 εκατομμυρίων σε λογαριασμούς της Deutsche Bank.

Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, αναφέροντας μόνο ότι για την τράπεζα πάντα είχε πρωταρχική σημασία το να τηρεί τους κανόνες που αποτρέπουν τις παράτυπες μεταφορές χρημάτων. Από την πλευρά της η Deutsche Bank, ανακοίνωσε ότι «ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό και διεύρυνε τα συστήματα ελέγχου, ενώ το 2015 προσέλαβε χίλιους νέους συνεργάτες στα τμήματα που είναι αρμόδια για τη συμμόρφωση προς τους κανόνες και την «Αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών αδικημάτων»».

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung διερωτάται γιατί δεν της προκάλεσε καν υποψίες η μεταφορά 23 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ίδιες και αυτές εταιρείες με ίδιους «ταχυδρομικούς κώδικες», σε 63 διαφορετικούς λογαριασμούς, παρότι οι επωνυμίες των εταιρειών αυτών κοινοποιήθηκαν από το 2014 χάρη στην διεθνή δημοσιογραφική έρευνα.

Ως προς την Deutsche Bank, η οποία λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα για την μολδαβική τράπεζα Moldindconbank και την λετονική Trasta Komercbanka, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί συνέχιζε να συνεργάζεται μαζί τους, παρότι οι λετονικές τράπεζες είχαν αποκτήσει τη φήμη του «Ελντοράντο για το ξέπλυμα χρήματος» ενώ η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase είχε αναγκαστεί από το 2013 να διακόψει την συνεργασία μαζί τους, ύστερα από τις πιέσεις που της είχαν ασκήσει τα όργανα τραπεζικής εποπτείας των ΗΠΑ.

Μάλιστα η φήμη της Trasta Komercbanka, είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου που έγινε γνωστό ως «υπόθεση Μαγκνίτσκι» και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ρωσία, ενώ τον Αύγουστο του 2015 τα όργανα τραπεζικής εποπτείας της Λετονίας την είχαν προειδοποιήσει ότι προβαίνει σε «συναλλαγές που ενέχουν κίνδυνο και υπονομεύουν την φήμη της».

17 βρετανικές τράπεζες ανακύκλωσαν 740 εκατ. δολ. ξεπλυμένα από τη Ρωσία

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, 17 τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησαν στην ανακύκλωση ενός ποσού ύψους 740 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία που είχαν ξεπλυθεί και αποτελούσαν μέρος ενός οικονομικού σκανδάλου που άγγιξε συνολικά το ποσό των 21 δισ. δολαρίων.

Σε αυτή την επιχείρηση φαίνεται πως εμπλέκονται πάνω από 500 πρόσωπα, ανάμεσά τους ολιγάρχες, στελέχη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και πράκτορες ή φιγούρες που διατηρούν σχέσεις με την FSB, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η απάτη αυτή, 17 μεγάλες βρετανικές τράπεζες – ανάμεσά τους οι HSBC, RBS, Barclays και Coutts – εκτέλεσαν πάνω από 1.900 συναλλαγές (επί συνόλου 70.000) ύψους 740 εκατ. δολαρίων. Άλλες 373 συναλλαγές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών και η συνολική τους αξία ανερχόταν σε 63 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκάνδαλο! 17 βρετανικές τράπεζες ανακύκλωσαν 740 εκατ. δολ. «ξεπλυμένα» από τη Ρωσία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα RΕΜΑΧ: Στην πιο διάσημη περιοχή της Αθήνας (σύμφωνα με την AirBnB) έχει να αγοράσεις ακίνητα με 1.100 ευρώ το τμ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HSBC: Δύσκολα μια συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου – Καταστροφική η καθυστέρηση για την Ελλάδα


ΣΧΟΛΙΑ