• Business

    Με άγριες διαθέσεις περιμένει στη γωνία τις τράπεζες ο SSM

    Νουί

    Ντανιέλ Νουί, Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Danièle Nouy


    Ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα… έχουν δώσει τα κλιμάκια του SSM που πραγματοποιούν επιτόπιο έλεγχο σε Εθνική και Alpha Bank. Ο έλεγχος είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο, διακόπηκε λόγω θέρους και ξεκινά εκ νέου, ενώ τον Οκτώβριο τα στελέχη του ευρωπαίου επόπτη θα μεταφερθούν σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

    Τα στελέχη της ευρωπαικής εποπτικής αρχής «ξετινάζουν» τις τράπεζες και συγκεκριμένα τα δανειακά χαρτοφυλάκια σε έναν έλεγχο που έχει τακτικό χαρακτήρα και γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Στις ελληνικές τράπεζες που αναμένουν σύντομα την έκθεση για τις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου αναφορικά με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM, ο έλεγχος αποκτά πρόσθετη σημασία αφού παραμένει άγνωστο αν θα υποστούν νέο AQR για την αξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει αλλά φαίνεται ότι ως τώρα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και ο SSM δεν το θεωρούν σκόπιμο.

    Οι έλληνες τραπεζίτες, παρά τις αστοχίες του πρώτου τριμήνου, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του έτους. Το πρώτο εξάμηνο ο κλάδος πήγε «ένα βήμα εμπρός και ενάμιση πίσω» όσο αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά εξωδικαστικός συμβιβασμός και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα επιτρέψουν επιτάχυνση των κινήσεων.

    Βασικό πρόβλημα για τον κλάδο είναι ότι η πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί από τις ρυθμίσεις αλλά από διαγραφές από τις οποίες έχει προυπολογιστεί το ένα τρίτο της μείωσης. Εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν καταγραφεί, έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται σε διαγραφές αλλά και σε πωλήσεις δανείων.

    Πρόκειται για πωλήσεις δανείων για τα οποία έχουν γραφεί σχεδόν πλήρεις προβλέψεις ή τα έχουν διαγράψει οι τράπεζες. Με αφετηρία την πώληση δανείων ονομαστικής αξίας 2,8 δισ.ευρώ από την Eurobank περί τα τέλη του μήνα, αναμένεται να εγκαινιαστεί η αγορά και να δοθεί η αρχική τιμή που εκτιμάται στο επίπεδο του 5% επί της ονομαστικής αξίας. Η κίνηση αυτή αναμένεται να επιταχύνει το σχεδιασμο των άλλων τραπεζών με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να έχουν την προεργασία για την πώληση χαρτοφυλακίων ονομαστικής αξίας 3 δισ.ευρώ συνολικά. Οι πωλήσεις δανείων αναμένεται να αποτελέσουν περίπου το 20% της συνολικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και το 2017 η αγορά αυτή περιορίζεται αποκλειστικά στα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια.

    Oι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος, να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά περίπου 38,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, κατά 38% σε ποσοστιαία βάση.
    Σε γενικές γραμμές, ο κλάδος βρίσκεται εντός τροχιάς και μάλιστα κινείται 1,4 δισ.ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο ενώ το 2017 θα πρέπει να επιτευχθεί το 20% της συνολικής μείωσης. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο – Τι θα ανακοινώσουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Πουλάνε δάνεια πάνω από 6 δισ. ευρώ. Όλες οι εξελίξεις



    ΣΧΟΛΙΑ