• Business

    Τι είπαν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών στην Morgan Stanley για τα «κόκκινα» δάνεια

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Περισσότερο αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων των ελληνικών τραπεζών ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s) εμφανίζεται η Morgan Stanley μετά τις συναντήσεις που είχαν στελέχη του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στην Αθήνα, το διήμερο 23-25 Ιουλίου, με στελέχη ελληνικών τραπεζών και θεσμικούς φορείς.

    Οι άνθρωποι της Morgan Stanley συναντήθηκαν με στελέχη των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, Pillarsstone, Cepal, FPS, του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ήταν οι εξής:

    1) Η μείωση των NPEs συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο και υπάρχει περιορισμένη ανησυχία για τους οπισθοβαρείς στόχους: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις κατά περίπου 38,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, μια μείωση περίπου 38% στο απόθεμα των «κόκκινων» δανείων.

    Μέχρι στιγμής φέτος, οι τράπεζες βρίσκονται γενικά εντός τροχιάς των στόχων μείωσης (συνολικά 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο), το ορόσημο για το 2017 είναι περίπου 20% της συνολικής μείωσης. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης «απλώνεται» μεταξύ του 2018 (38%) και 2019 (43%), άρα η μείωση είναι οπισθοβαρής.

    2) Το πρώτο φετινό εξάμηνο δεν ήταν τόσο ικανοποιητικό σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι διαγραφές: Από τη συνολική μείωση, οι λειτουργικοί στόχοι των τραπεζών περιλαμβάνουν περίπου 1/3 από διαγραφές, ωστόσο μέχρι στιγμής η μείωση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την διαγραφή «κόκκινων» δανείων.

    Το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν ήταν παραγωγικό για την αναδιάρθρωση δανείων, κάτι που θα αποτελέσει το «κλειδί» για τις μελλοντικές εκκαθαρίσεις. Εδώ είναι που οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των NPL’S παίζουν σημαντικό ρόλο.

    3) Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το 2019 δεν αποτελεί απαραίτητα μια απαρέγκλιτη προθεσμία: Η Morgan Stanley δεν αποκόμισε την αίσθηση πως θα υπάρξουν σημαντικές κυρώσεις αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το τέλος του 2019 και πράγματι μπορεί να υπάρξει παράταση για τους λειτουργικούς στόχους.

    4) Στον τομέα λιανικής υπάρχει πρόοδος  ενώ στον εταιρικό τομέα η πρόοδος είναι πιο αργή. Η μείωση των εταιρικών NPLs αφορά το 58% του συνόλου, απαιτώντας μείωση κατά περίπου 23 δισ. ευρώ, έναντι των περίπου 8 δισ. ευρώ για τα καταναλωτικά και άλλα τόσα περίπου για τα στεγαστικά δάνεια. Οι περιορισμοί στις εταιρικές αναδιαρθρώσεις, περιλαμβανομένου του νομικού πλαισίου, ο δανεισμός από πολλές πηγές και η απροθυμία ορισμένων επιχειρηματιών για διαπραγματεύσεις, είναι εμπόδια που πλέον περιορίζονται.

    5) Έχουν γίνει μεγάλα βήματα για να διασφαλιστεί ότι το νομικό πλαίσιο διευκολύνει περισσότερο την εκκαθάριση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών καθιστά ευκολότερες τις κατασχέσεις, ενώ οι νέοι νόμοι για την χρεοκοπία είναι καθοριστικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης. Κατά την Morgan Stanley, λίγα απομένουν να εφαρμοστούν σε νομοθετικό επίπεδο και το πλαίσιο επαρκεί πλέον για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν τα έσοδά τους.

    6) Η Morgan Stanley διαπιστώνει θετικό κλίμα σε ότι αφορά τις εταιρείες διαχείρισης NPLs, οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι ευκολότερες, ενώ βλέπει περισσότερες εταιρείες να μπαίνουν στην αγορά.

    Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν πάρει άδεια να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, ωστόσο πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές απλοποίησαν τη διαδικασία και υπάρχουν πέντε εταιρείες διαχείρισης που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. Κάποιοι περιμένουν πως ο αριθμός των αδειοδοτημένων διαχειριστών θα ανέλθει σε 15-17 εντός 18 μηνών.

    7) Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν μια αναπτυσσόμενη ακόμα αγορά με προσφορές μόλις στα περίπου 5 σεντς το δολάριο (5% της ονομαστικής αξίας του δανείου). Οι πωλήσεις δανείων αναμένεται να αποτελέσουν περίπου το 20% της συνολικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE). Έχει γίνει πρόοδος στα εταιρικά δάνεια, αλλά οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μια παύση στις πωλήσεις εταιρικών δανείων ως το 2018.

    8) Tο μακροοικονομικό και πολιτικό μονοπάτι είναι πιο ομαλό, καθώς το κλίμα για τη συνέχεια του προγράμματος στήριξης είναι σε γενικές γραμμές πολύ θετικό. Η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει λιγότερους όρους απ’ ότι προηγουμένως και δεν βρίσκονται νέα μέτρα στο τραπέζι. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές, η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι περίπου στο 5,3% και γίνεται ήδη συζήτηση για μια δεύτερη έκδοση.

    9) Η αγορά κατοικίας παραμένει ιδιαίτερα αδύναμη: Υπάρχει ακόμα έλλειψη ρευστότητας στην αγορά κατοικίας, οι τιμές είναι 40% χαμηλότερες από τα υψηλά και υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς. Ωστόσο, με τα εισοδήματα να είναι 25% χαμηλότερα και τις τιμές των κατοικιών να έχουν υποχωρήσει 40%, οι κατοικίες είναι πιο προσιτές.

    10) Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι πολύ πιθανός. Το ΔΝΤ είναι υπέρ ενός τέτοιου ελέγχου, ο οποίος όμως δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τους άλλους θεσμούς. Οι τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδας είναι σε συνεχή διάλογο με τον SSM για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ο SSM θα συζητήσει με τις τράπεζες και την κεντρική τράπεζα τον Αύγουστο τις τρέχουσες μεθόδους και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

    Επιπλέον, ο SSM θα διενεργήσει επί τόπου ελέγχους στις τράπεζες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Αυτές είναι οι δυο μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζονται 10 δισ. ευρώ

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Υποχώρηση των καταθέσεων περιμένουν οι τράπεζες – Ποια είναι τα «4 βαρίδια»



    ΣΧΟΛΙΑ