• Business

    Τέλος στην «ομηρία» χιλιάδων εργαζομένων που τους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών


    Τέλος στην ιδιότυπη ομηρία χιλιάδων εργαζομένων που τους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών έρχεται να βάλει η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

    Πλέον οι επιχειρήσεις που πάνε σε εκκαθάριση και βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά τους στοιχεία, ή ζητούν αναδιάρθρωση και νέα χρηματοδότηση θα πρέπει να πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις: Να πληρώσουν δεδουλευμένα μέχρι έξι μηνών –ή στην περίπτωση νέου δανείου να καταθέσουν πλάνο εξόφλησης των οφειλόμενων μισθών- και να πληρώσουν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

    Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, η διάταξη αυτή συζητήθηκε ήδη εν πρώτοις με τους δανειστές, οι οποίοι ήταν θετικοί στις αλλαγές  και αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στο Νοέμβριο –στο πλαίσιο της αξιολόγησης- και να πάρει την οδό της θεσμοθέτησης πριν από το τέλος του έτους.

    Όπως είναι γνωστό με τον ισχύοντα Κώδικα οι  εργαζόμενοι βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίστας για αποζημίωση, όταν μία επιχείρηση πάει σε πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα από το ποσό της πτωχευτικής περιουσίας  το 65% λαμβάνουν οι εξασφαλισμένοι πιστωτές για δάνεια που έχουν χορηγήσει με εξασφαλίσεις, το 25% κατανέμεται προς το Δημόσιο τα ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζόμενους, και το  10% κατανέμεται στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές, δηλαδή σε προμηθευτές και σε τράπεζες για δάνεια χωρίς προσημείωση.

    Η  πρόταση που παρουσιάστηκε από το κυβερνητικό επιτελείο στους δανειστές επικαλείται και τις  διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο απαραίτητη  προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση  στη διαδικασία των ρυθμίσεων είναι να έχει εξοφλήσει ή  να έχει ρυθμίσει τις οφειλές της από δεδουλευμένα.  Το σημαντικό είναι ότι οι αλλαγές –εφόσον θεσμοθετηθούν- θα αφορούν  όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο  ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στόχος είναι να σταλεί σαφές μήνυμα στους επιχειρηματίες ότι δεν μπορούν να κρατούν σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους τους και οι ίδιοι να εξασφαλίζουν ή να διεκδικούν ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

    Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι  τράπεζες στις δικές τους προτάσεις που έχουν καταθέσεις για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τον Πτωχευτικό Κώδικα εισηγούνται να  αυξηθεί το ποσοστό του 65% για τους εξασφαλισμένους πιστωτές, για τα δάνεια δηλαδή που έχουν χορηγήσει με εξασφαλίσεις,  στο 80%, αφήνοντας για τους υπόλοιπους (δημόσιο, ταμεία, εργαζόμενους και μη εξασφαλισμένες απαιτήσεις) το 20%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ασφαλιστικό «χαράτσι» 26,95% για όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι αλλαγές στο Airbnb-Ποιοι απειλούνται με πρόστιμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τι είναι το δικαίωμα της «προσωρινής διαταγής» στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων;



    ΣΧΟΛΙΑ