• Business

    Τέλος εποχής για τους «κακοπληρωτές» – Έρχονται οι πρώτοι πλειστηριασμοί

    πλειστηριασμοί


    Έρχονται οι πρώτοι πλειστηριασμοί κατοικιών και μαζί τους ο …θάνατος της αλεπούς για τους κακοπληρωτές.

    Από το Σεπτέμβριο μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη ασυλία χιλιάδων μπαταχτσήδων, οι οποίοι αν και μπορούν μέχρι στιγμής, αποφεύγουν να ρυθμίσουν και να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

    Αν και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ξεκινήσει με εμπορικά ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί, οι τράπεζες θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία και για πλήθος κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή τους.

    Μάλιστα οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για περίπου 5.000 ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί μέχρι το τέλος του έτους, ουσιαστικά δηλαδή στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου που σημαίνει πάνω κάτω 1.250 πλειστηριασμούς το μήνα.

    Οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως είναι το έσχατο μέσο πίεσης προς τις 60.000 και πλέον των κακοπληρωτών, προκειμένου ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να προσέλθει στις τράπεζες για ρύθμιση.

    Εξάλλου στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος την περασμένη βδομάδα μέσω της Εκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των «κόκκινων» δανείων, ακόμα και αν πρόκειται για στεγαστικά, και παράλληλα να τηρηθεί σκληρή στάση απέναντι στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

    Η ΤτΕ κάνει λόγο για «σκληρή» στάση ζητώντας να εφαρμοστούν διαδικασίες εξπρές για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και ειδικά για εκείνες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που αρνούνται να συνεργαστούν και να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διενέργεια πλειστηριασμών.

    Και καθώς η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που έθεσαν οι δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα ψέματα τελείωσαν και η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο.

    Τέλος αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ στο «κόκκινο» είναι 464 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, 423 χιλιάδες επιχειρηματικά και 1,9 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες. Το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρήθηκε σημαντική εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ότι το 1/3 των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά σε πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκληροί διάλογοι στη Βουλή: Μητσοτάκης-Ελάτε να κάνουμε εξεταστική για τον Καμμένο. Nα φύγετε κ. Τσίπρα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιαννουσάκης: Κινδυνεύει η ζωή μου μέσα στη φυλακή. Όλος ο διάλογος με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι σάλπιγγες του πολέμου ήχησαν – Το σχέδιο Μητσοτάκη, η άμυνα Τσίπρα και η «αχίλλειος πτέρνα»



    ΣΧΟΛΙΑ