• Business

    Οι τάσεις της αγοράς για το πρώτο 10μηνο του 2017

    • NewsRoom


    Η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου* κινήθηκε θετικά σε αξία, στο +0,4%, κατά το πρώτο 10μηνο του 2017 (στοιχεία YTD έως 28 Οκτωβρίου 2017), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ τα FMCGs στο σύνολό τους παρουσιάζουν αρνητική τάση, στο -0,4%.

    Τα Φρέσκα/ Χύμα Προϊόντα εμφανίζουν την πιο θετική τάση, στο +3,0%, ενώ στον αντίποδα τα Προϊόντα Προσωπικής Περιποίησης, καθώς και τα Προϊόντα Οικιακής Χρήσης κινούνται αρνητικά σε ποσοστό -2,1% & -1,3%, αντίστοιχα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αποπληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες, λόγω των έντονων προωθητικών.  Επιπλέον, οι κατηγορίες των Τροφίμων & Ποτών είναι σταθερές σε αξία σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καθώς οι πληθωριστικές τάσεις λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή σε ορισμένες κατηγορίες Ποτών, όπως είναι ο καφές και η μπύρα, αντισταθμίζουν τις απώλειες των κατηγοριών Τροφίμων.

    Όσον αφορά στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, παρουσιάζει  αρνητική τάση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, κάτι το οποίο ωστόσο είναι καθαρά συγκυριακό και οφείλεται στην αργία της 28ης Οκτωβρίου. Η αγορά προβλέπεται να συνεχίσει την θετική της πορεία μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

    *Καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών



    ΣΧΟΛΙΑ