• Business

    Στην σειρά για εξαγορές τα funds

    FUNDS


    Εντυπωσιάζει η αύξηση των εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων από ξένα ή και ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια και ακόμη αρκετά deals βρίσκονται στα σκαριά και αναμένονται τους επόμενους μήνες.

    Το πρώτο εξάμηνο περιέλαβε, μεταξύ άλλων, κινήσεις όπως η εξαγορά της Taxibeat από τον όμιλο Daimler, της Innoetics από τη Samsung Electronics, και την απόκτηση του ξενοδοχείου Athens Ledra απο την αμερικανική Hines.

    Η πώληση από τις τράπεζες δικών τους assets επίσης δημιουργεί ενδιαφέρον και είναι ενδεικτικό ότι για την Avis κονταροχτυπήθηκαν το fund Virtus του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, το οποίο κέρδισε τη μονομαχία και το αμερικανικό fund Fortress.

    To αμέσως επόμενο διάστημα θα βγεί στην αγορά ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών και συγκεκριμένα οι εταιρείες Νηρέας και Σελόντα σε μια διαδικασία που ετοιμάζουν οι Lazard Freres SAS, PwC και Alvarez & Marsal.

    Εντός του μήνα θα υπάρχει πιθανώς κατάληξη στην πώληση του ξενοδοχείου King George που συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως κάθε τουριστικού χαρακτήρα asset ειδικά στην Αθήνα.

    Το επενδυτικό γκρουπ CVC Capital Partners εξαγόρασε το το νοσοκομείο Metropolitan και έχει ενδιαφέρον για άλλες μονάδες του κλάδου, όπως το Ντυνάν που επίσης είναι προς πώληση.

    Στις εξαγορές των τελευταίων μηνών που δείχνουν τη δυναμική σε ορισμένους κλάδου περιλαμβάνονται η εξαγορά από ρωσικό όμιλο του 51% της ελληνικής Vitro Hellas Α.Ε. στην Ημαθία, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, έρευνα και διάθεση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

    Ο ιταλικός όμιλος παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Granarolo εξαγόρασε το 50,01% της ελληνικής εταιρείας διανομής Quality Brands International από την εταιρεία Οπτιμα συμφερόντων ομίλου Παντελιάδη, ενώ η αμερικανική Varde Partners απέκτησε το 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Lamda Malls και φυσικά η Μαρινόπουλος απορροφήθηκε από τη νεοσυσταθείσα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε.», θυγατρική του ομίλου «Σκλαβενίτη».

    Η Innoetics κορυφαία εταιρεία διεθνώς στις τεχνολογίες φωνής και τεχνοβλαστός του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» εξαγοράστηκε από τη Samsung Electronics, ενώ στις αρχές του έτους, η mytaxi συμφερόντων της γερμανικής Daimler προχώρησε στην, εξαγορά του 100%, της εταιρείας Taxibeat. της ελληνικής εφαρμογής για την κλήση ταξί.

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η είσοδος στη εταιρεία φυτικών καλλυντικών Apivita η ισπανικής Puig Group ενώ πρόσφατα, η γερμανική friends4media Group εξαγόρασε το ελληνικό Quizdom, εφαρμογή που μετέφερε το παραδοσιακό παιχνίδι γνώσεων στο κινητό και έχει ήδη επεκταθεί στο εξωτερικό.

    Ενδιαφέρον πεδίο δραστηριότητας είναι η αγορά ακινήτων με τις Grivalia Properties και Πανγαία να έχουν αμφότερες προχωρήσει στην εξαγορά ενός σημαντικού αριθμού εμπορικών ακινήτων και ξενοδοχείων.

    Σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης βρίσκονται συμφωνίες μεγάλες ή και μικρότερες ενώ έχουν παγώσει επί του παρόντος κάποιες όπως η πώληση από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης, δυο μονάδων της στη Σερβία, και η συμμετοχή κατά 40,5% της Τράπεζας Πειραιώς στην ακτοπλοϊκή Hellenic Seaways, την οποία διεκδικούν ο ιταλικός όμιλος Grimaldi και η ελληνικών συμφερόντων Eaglemind.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι success story : Πώς 3 Έλληνες έπεισαν τους Κορεάτες της Samsung να τους αγοράσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διώχνει άλλη μια επένδυση, αυτήν της Eldorado Gold

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Μυτιληναίος: Ανοίγουμε δρόμους για την ελληνική οικονομία- Στοχεύουμε ακόμη πιο ψηλά



    ΣΧΟΛΙΑ