• Business

    ΥΠΟΙΚ: Προβλέψεις για υπερπλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ το 2017

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Την είδηση ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τους στόχους του προσχέδιο του προϋπολογισμού μετέδωσε λίγο μετά τις 11 το πρωί στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Hilton.

    Όπως υποστήριξε, για το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.

    Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

    Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητάνε από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις αναφορικά με τον τρόπο διανομής του μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί διαφωνούν με μια οριζόντια παροχή τύπου 13ης σύνταξης και θέλουν να δοθεί έμφαση σε επενδυτικές δράσεις, αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες, στοχευμένα επιδόματα.

    Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις. Σε αυτές αντικείμενο αναμένεται να είναι και το πού θα διανεμηθεί εφέτος το κοινωνικό μέρισμα.

    Σημειώνεται ότι στη σημερινή (Παρασκευή) συνάντηση συζητήθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας, εκτός από δύο επίμαχα θέματα που δεν έχουν κλείσει, και συμφωνήθηκαν σε αυτά τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου που απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018. Και τα δύο θέματα θα λήξουν πριν από την επάνοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Η μεταφορά των διαθεσίμων του δημοσίου στην ΤτΕ και οι φόροι σκουπίζουν τη ρευστότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Ξαφνική πρόσκληση σε γεύμα από τον Γ. Στουρνάρα στην ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αξιολόγηση: «Έκλεισαν» τα εύκολα, άφησαν για τον Δεκέμβριο τα δύσκολα



    ΣΧΟΛΙΑ