• Business

    Νίκος Καραμούζης: Δάνεια συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα βρίσκονται στο «κόκκινο»

    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    Όσο δεν αντιμετωπίζονται τα κόκκινα δάνεια τόσο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία. Μας δίνεται η ευκαιρία να ανακουφίσουμε την οικονομία και χιλιάδες δανειολήπτες που θέλουν δεύτερη ευκαιρία. Μέχρι αυτό να συμβεί, δηλαδή να διορθωθούν πράγματα θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία και ενδεχομένως να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

    Με τα λόγια αυτά ο κ. Νικόλαος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (και πρόεδρος της Eurobank) μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό προειδοποίησε για το εκρηκτικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Μάλιστα υπογράμμισε πως δάνεια ύψους 100δισ ευρώ είναι σε καθυστέρηση. «Τα 100 δισ. ευρώ αποτελούν το 50% του συνόλου των χαρτοφυλακίων της χώρας. Αυτό αποτελεί ποσοστό ρεκόρ για την Ευρώπη».

    Όπως είπε οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019 θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δις ευρώ. «Αυτός είναι ένας δύσκολος στόχος, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι αρχές του 2018 οι τράπεζες θα υποβληθούν σε νέα stress test γι αυτό και επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί επιπρόσθετη αύξηση των ληξιπρόθεσμων δανείων.

    Μιλώντας ως πρόεδρος της ΕΕΤ εξέφρασε επιφυλάξεις και ενστάσεις κατά πόσο το νομοσχέδιο «θα μπορέσει να βοηθήσει τις τράπεζες». Κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων σημειώνοντας πως: ο νόμος πρέπει να αφορά επιχειρηματικές οφειλές και όχι ατομικές ή προσωπικές οφειλές επιχειρήσεων. Ζήτησε να ανέβει στις 50.000 ευρώ το ελάχιστο όριο για την ένταξη στον μηχανισμό ρύθμισης από 20.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο εξηγώντας πως «αν το σύστημα επιβαρυνθεί υπέρμετρα οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».

    Να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος, καθώς αυτό επιβαρύνει χρονικά (κατά 18 μήνες) τη διαδικασία και τα δικαστήρια είναι ήδη υπερφορτωμένα. Να σημειωθεί ότι σήμερα δίνονται δικάσιμοι για το 2032 για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη και εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις…..

    Και ακόμα η ΕΕΤ ζητά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων να ξεκινήσει την ημέρα που θα ισχύσει ο νόμος. Να μη γίνουν δεκτές γραπτές αιτήσεις. Και να απαλειφθούν ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Πούλησε τη θυγατρική της στη Σερβία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Alpha Bank πρωτοπορεί: Στηρίζει όσους επιχειρηματίες προσλάβουν νέους, μειώνοντας το κόστος δανεισμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο τέλος Ιουνίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ