• Business

    Πλ. Μαρλαφέκας (Επιμελητήριο Αχαΐας): «Με σχέδιο και στρατηγική στηρίζουμε την οικονομία της Πάτρας»

    • NewsRoom
    πλάτων μαρλαφέκας

    Πρόεδρος Επιμελητήριου Αχαΐας


    Η απερχόμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαϊας προσέδωσε στον θεσμό μια πολύ σημαντική διάσταση στο θέμα των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, με πολύ σημαντικές δράσεις που έγιναν θεσμός και βασίζονται σε συγκεκριμένες στρατηγικές, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

    Αρχικά θα αναφέρουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2012 και έχει σαν στόχο αφενός την σύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα και γενικότερα με την κοινωνία και αφετέρου την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την παραμονή των νέων επιστημόνων στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Η αρχική προσπάθεια που ονομάστηκε Patras iq, και έγινε από δύο φορείς το Επιμελητήριο Αχαϊας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στέφθηκε από επιτυχία με την μεγάλη συμμετοχή και ως αποτέλεσμα τώρα ετοιμαζόμαστε για την Πέμπτη διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν επτά φορείς όπως το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και φυσικά το Επιμελητήριο.

    Παράλληλα δώσαμε σημαντική προσπάθεια στην προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού μέσω του Achaia values που αποτελεί ένα ανεξάρτητο τμήμα για οργανωμένη εμπορική διαχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει και το Achaia fest που αποτελεί κορυφαίο θεσμό για την περιοχή και στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής. Στο σημείο αυτό θα αναφέρουμε την προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση τουριστών στην πόλη της Πάτρας αξιοποιώντας τον τουρισμό πόλης, σε ένα πρόγραμμα που ονομάζουμε culture and shopping  και συνεργαζόμαστε με τέσσερις  tour operators, με όλα τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής και εμπορικά καταστήματα της πόλης που ξεπέρασαν τις 200 συμμετοχές στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης του προγράμματος.

    Πρόσφατα δε υλοποιήσαμε μια μελέτη για τον χαρακτηρισμό των πόλεων Πάτρας και Αιγίου ως πόλεις city break, που αξιοποιώντας την εύκολη πρόσβαση λόγω των μεγάλων οδικών αξόνων, θα προσδώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε νέες δράσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Φυσικά η καθημερινή στήριξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών είχε θεσμοθετηθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει σχεδόν καθημερινά συμβουλευτική και επίλυση προβλημάτων κλαδικών, επιχειρηματικών και άλλων θεμάτων.

    Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητήριου Αχαΐας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Β. Μαρινάκης: Αναβαθμίζει την Capital Product ο οίκος Moody’s
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τσουνάμι επενδύσεων στον τουρισμό: Four Seasons, Ritz Carlton, HYATT ετοιμάζουν απόβαση
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Τρύφων: Παράλογη η αντιμετώπιση των φθηνών φαρμάκων



    ΣΧΟΛΙΑ