• Business

    Παρασκήνιο: Πως η CEPAL πήρε και δεύτερο πακέτο κόκκινων δανείων

    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες


    Το δεύτερο μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 1 δις ευρώ μεταβιβάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου στην εταιρεία διαχείρισης Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της ισπανικής πρώην Aktua και της Alpha Bank, ανεβάζοντας το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας στο 1,5 δις ευρώ.

    Η μεταβίβαση σηματοδοτεί την ουσιαστική ενεργοποίηση της νέας εταιρείας στην ελληνική αγορά, η οποία εισάγει το ισπανικό μοντέλο λειτουργίας με πιο καινοτόμες πρακτικές, όπως η μεσολάβηση, με τη συναίνεση του δανειολήπτη, για την πώληση του ακινήτου ή η παροχή της δυνατότητας στον οφειλέτη να παραμείνει μέσα στο ακίνητό του έναντι ενοικίου.

    Ευγενία Τζώρτζη. Δημοσιογράφος mononews.gr

    Πρόκειται για νέα εργαλεία που επιστρατεύονται από τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και του SSM για τήρηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% έως το 2019.

    Οι νέες πρακτικές προϋποθέτουν εισάγουν και νέα ήθη στην ελληνική αγορά, με την παροχή πληρεξούσιου από την πλευρά του δανειολήπτη για την αξιοποίηση του ακινήτου του από την τράπεζα με στόχο την οριστική απαλλαγή του από την οφειλή. Για τον σκοπό αυτόν η νέα εταιρεία θα αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με μεσίτες, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή. Το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θα προτείνουν οι εταιρείες διαχείρισης είναι συνάρτηση της κατηγορίας του δανειακού χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν.

    Στην περίπτωση της Cepal, τα δάνεια που μεταβιβάζονται είναι κυρίως δάνεια που έχουν καταγγελθεί και προέρχονται και από τις τρεις κατηγορίες, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά. Με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά είναι σε βαθιά καθυστέρηση, οι δυνατότητες που δίνονται στην εταιρεία διαχείρισης σε σχέση με το προτεινόμενο κούρεμα είναι μεγαλύτερες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι συνάρτηση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη. Ο περιορισμός της οφειλής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από την αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%. Η Cepal αναμένεται σταδιακά μέσα στο 2017 να απασχολεί 200 άτομα και από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 11 δισ. ευρώ που θα μεταφερθεί σταδιακά προς διαχείριση, τα 4 δισ. ευρώ θα είναι εντός του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλειστικό: Γιατί ΙΟΝ, Παπαδοπούλου και ΜΕΓΑ ξεχώρισαν στο λιανεμπόριο. Τι συνέβη με Elbisco & UNILEVER

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η οργή των τραπεζιτών για το πάρτι του (τέως) μεγαλοεπιχειρηματία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική): Όλα έτοιμα για την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ