• Business

    Ποια είναι η ερώτηση που βασανίζει τους πλούσιους όσα χρήματα κι αν έχουν;

    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Ο Jeff Rose, ένας πιστοποιημένος οικονομικός προγραμματιστής/σχεδιαστής με έδρα το Nashville στο Tennessee, μοιράζεται τη συχνότερη ερώτηση που του κάνουν οι πιο πλούσιοι πελάτες του και την οποία ακούει ακόμη και μετά από 10 χρόνια εμπειρίας στον χώρο.

    Ο Jeff Rose αποκαλύπτει:

    Ως οικονομικός σχεδιαστής, ερωτώμαι από τους πελάτες μου όλη την ώρα πώς μπορούν να οικοδομήσουν περισσότερο πλούτο. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως ένας τελικός στόχος στο μυαλό τους με τον πόθο αυτό.

    Για παράδειγμα, οι τακτικοί πελάτες μου τείνουν να έχουν έναν “μαγικό αριθμό αποχώρησης” στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ένα ποσό χρημάτων που ξέρουν ότι θα τους αφήσει να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους χωρίς οικονομικές ανησυχίες. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου ως οικονομικός σχεδιαστής βασίζεται σε αυτή την ερώτηση και τον “μαγικό αριθμό” και εγώ τους βοηθάω να φτάσουν πιο γρήγορα εκεί.

    Οι πλούσιοι σκέφτονται διαφορετικά για τα χρήματα από τους υπόλοιπους, κυρίως επειδή έχουν περισσότερα. Δεν ζουν ανησυχώντας για το “πώς θα βγάλουν τον μήνα” και δεν αγχώνονται για τους λογαριασμούς του σπιτιού. Οι περισσότεροι πλούσιοι έχουν χρήματα που τους επιτρέπουν να ζήσουν εκπληκτικές ζωές και να αφήσουν πίσω τους μια κληρονομιά.

    Επομένως, τι είναι αυτό που τους απασχολεί τόσο πολύ και τους βασανίζει;

    Σε γενικές γραμμές, έχουν την τάση να σκέφτονται για τη μεγάλη εικόνα, όπως το τι θα μπορούσαν να κάνουν τώρα για να οικοδομήσουν περισσότερο πλούτο. Συχνά αγωνιούν να μάθουν πότε πρέπει να σταματήσουν και να “ξεκουραστούν”.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε συχνά πλούσιους επιχειρηματίες στα 70 ή στα 80 τους χρόνια, να εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Μερικοί από αυτούς σίγουρα δουλεύουν γιατί θέλουν να παραμείνουν απασχολημένοι κάνοντας κάτι που αγαπούν, αλλά άλλοι κυριολεκτικά δεν μπορούν να σταματήσουν την οικοδόμηση πλούτου επειδή απλώς δεν ξέρουν πώς.

    Αυτός είναι ο λόγος που η ερώτηση που οι πλούσιοι κάνουν συνήθως, δεν πρέπει να σας εκπλήσσει. Η απάντηση σε αυτό το δημοφιλές ερώτημα μπορεί να φαίνεται προφανής σε έναν ξένο, αλλά οι πλούσιοι τείνουν να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

    “Έχω σίγουρα αρκετά χρήματα;”

    Το πιστεύετε ή όχι, ακόμη και οι πλούσιοι ανησυχούν για το εάν έχουν αρκετά χρήματα στην άκρη ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Ακόμα κι αν έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα, τους είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι δεν χρειάζεται να εργαστούν ξανά ή να συνεχίσουν να αυξάνουν τον πλούτο τους.

    Ανησυχούν για το αν έχουν αρκετά χρήματα για να περάσουν τη γήρανση, αφήνοντας ταυτόχρονα μια κληρονομιά πίσω τους. Ανησυχούν για το μελλοντικό κόστος της νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι, εάν τα συμβόλαια ασφάλισης της ζωής τους είναι επαρκή (και ευθυγραμμισμένα με τους οικονομικούς τους στόχους) και για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος μπορεί να αλλάξει τα επόμενα δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια.

    Πάνω απ’ όλα όμως, οι πλούσιοι έχουν μια σοβαρή ανησυχία FOMO ανά πάσα στιγμή (“fear of missing out”), δηλαδή ο φόβος του να τα χάσουν όλα. Εάν σταματήσουν να εργάζονται ή εάν σταματήσουν να χτίζουν κι άλλο πλούτο, ανησυχούν ότι θα τα χάσουν.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι συμβουλές του Warren Buffett για τους CEOs είναι σημαντικές για την οικονομία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πώς να σκεφτείτε 20 επιχειρηματικές ιδέες σε 10 λεπτά, σύμφωνα με έναν CEO

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι οι «συμβουλές ζωής» που έδωσε ο Warrenn Buffet στον Alex Rodriguez



    ΣΧΟΛΙΑ