• Business

    Πέντε πολυεκατομμυριούχοι από τον Μαυρίκιο που πρέπει να γνωρίζετε

    • NewsRoom
    Δολάρια


    Από την ανεξαρτησία του το 1968, ο Μαυρίκιος έχει μετατρέψει την οικονομία του, από μία βασισμένη στη γεωργία οικονομία χαμηλού εισοδήματος, σε μια διαφοροποιημένη οικονομία μεσαίου εισοδήματος με αναπτυσσόμενο βιομηχανικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα.

    Παρότι ο Μαυρίκιος δεν φιλοξενεί ακόμη κανέναν δισεκατομμυριούχο, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών που έχουν χτίσει αυτοκρατορίες πολλών εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βιομηχανίες τόσο διαφορετικές όσο το real estate, η γεωργία, η ενέργεια και η διανομή, οικοδομώντας ταυτόχρονα περιουσίες πολλών εκατομμυρίων. Γνωρίστε πέντε από αυτούς:

    Raymond Ah-Chuen
    Πηγή: Διάφορες επιχειρήσεις

    Ο Raymond Ah-Chuen είναι πρόεδρος του ABC Group, ενός ομίλου που ιδρύθηκε το 1931 από τον παππού του, Sir Jean Etienne Moilin Ah-Chuen. Ο Όμιλος ABC, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους, είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς οργανισμούς στον Μαυρίκιο, έχοντας απλώσει τα πλοκάμια τοy, με δραστηριότητα στη διανομή τροφίμων, τη μεταποίηση, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις τράπεζες, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη ναυτιλία και τα logistics.

    Bashir Currimjee & Οικογένεια
    Πηγή: Διάφορες επιχειρήσεις

    Ο παππούς του Bashir Currimjee, μετανάστευσε από το Gujurati της Ινδίας στο Port Louis του Μαυρίκιου το 1884. Ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση το 1890 ως έμπορος ζωοτροφών, ρυζιού, λαδιού και όσπριων. 127 χρόνια αργότερα, η επιχείρηση αυτή έγινε ο Curimje Group, ένας μαυρικιανός όμιλος με συμφέροντα στις τηλεπικοινωνίες, τα μίντια, το real estate, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ενέργεια, τα τρόφιμα και ποτά και τα είδη προσωπικής και οικιακής φροντίδας. Στον Curimje ανήκει, μεταξύ άλλων, η Emtel, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον Μαυρίκιο, καθώς και η μεγαλύτερη εταιρεία ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης MCR Vision.

    Arnaud Dalais
    Πηγή: Διάφορες επιχειρήσεις

    Ο Arnaud Dalais είναι ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Ciel Group, ενός οικογενειακού ομίλου που μετρά 100 χρόνια ζωής, με δραστηριότητα στην αγρο-βιομηχανία, τα υφάσματα, τα ξενοδοχεία και θέρετρα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την υγεία. Οι επιχειρήσεις του εκτείνονται στον Μαυρίκιο, την Αφρική και την Ασία, ενώ απασχολεί 30.000 υπαλλήλους. Η μονάδα κλωστοϋφαντουργίας, η CIEL Textile Limited, εξάγει πάνω από 33 εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο και διαθέτει μονάδες παραγωγής στον Μαυρίκιο, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Ο όμιλος έχει επίσης στην κατοχή του το Four Seasons Resort Mauritius στην Anahita.

    Nundun Gopee
    Πηγή: Κατασκευές

    Ο Nundun Gopee, ο οποίος ξεκίνησε ως χτίστης περισσότερα από 50 χρόνια πριν, είναι ο ιδρυτής της γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας του, Nundun Goppe & Co. Ο κολοσσός μηχανικής και κατασκευών με έδρα τον Μαυρίκιο έχει αναλάβει ορισμένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στον Μαυρίκιο, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του διεθνούς αερολιμένα Sir Seewoosagur Ramgoolam. Η εταιρεία ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη ακινήτων και τις επενδύσεις σε ακίνητα και κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο με πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα στο Μαυρίκιο και τη Μοζαμβίκη.

    Michel De Spéville
    Πηγή: Διάφορες επιχειρήσεις

    Η Eclosia Group, η οποία ιδρύθηκε από τον Michel De Speville πριν από 50 χρόνια, είναι πλέον ένας όμιλος εταιρειών 450 εκατ. δολαρίων (έσοδα) που, μεταξύ άλλων, ελέγχει την εταιρεία πουλερικών Avipro, το ξενοδοχείο 5 αστέρων Labourdonnais Waterfront Hotel και το franchise KFC στο Μαυρίκιο.

    Του Mfonobong Nsehe

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  124 startups μας δείχνουν το μέλλον στον κλάδο της τεχνολογίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock: Ποια βήματα να ακολουθήσετε μετά από μια καταστροφή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  BlackRock Blog: Τι μας δείχνει (ή δεν μας δείχνει) η χαμηλή μεταβλητότητα



    ΣΧΟΛΙΑ