• Business

    Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα κόλπα 20.000 στρατηγικών κακοπληρωτών των τραπεζών. “Είναι θηρία” λένε


    Μπαινοβγαίνουν ανεμπόδιστα στο νόμο Κατσέλη, παραποιούν στοιχεία για το πραγματικό ύψος της περιουσίας τους ή επιλέγουν ένα φιλικά διακείμενο Ειρηνοδικείο για την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι που επιλέγουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες αποτελούν περίπου το ένα τρίτο όσων έχουν καταφύγει στο νόμο.

    Πάνω από 20.000 έμποροι γνωρίζοντας ότι δεν δικαιούνται την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στο νόμο, κάνοντας αίτηση για προστασία, από την οποία παραιτούνται όταν έρθει η στιγμή εκδίκασης της υπόθεσης. Οι ίδιοι μάλιστα δεν διστάζουν όταν επανέλθει η απειλή του πλειστηριασμού να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση υπαγωγής στο νόμου, αλλά και να παραιτηθούν και πάλι αργότερα, έχοντας ουσιαστικά κερδίσει περίοδο χάριτος δύο, τριών ή ακόμη και πέντε ετών.

    «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν θεριέψει» αποκάλυψε χθες σε ομιλία του στο συνέδριο της ΕΕΔΕ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Θοδωρής Καλαντώνης, ζητώντας βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών και «μπαταχτζήδων».

    Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τόσο αυτοί που αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους παρά το γεγονός ότι η οικονομική τους κατάσταση το επιτρέπει όσο και αυτοί που έχουν εμπεδώσει τη νοοτροπία της ασυνέπειας και αξιοποιούν τα παραθυράκια του νόμου για να αποφεύγουν τους πλειστηριασμούς και τα αναγκαστικά μέτρα.

    Το «κύκλωμα» των στρατηγικών κακοπληρωτών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τη βοήθεια δικηγορικών γραφείων, που κατευθύνουν τους επιτήδειους σε παρόμοιες πρακτικές και οι οποίοι επιλέγουν μάλιστα και την εκδίκαση των υποθέσεων σε συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας που φέρονται να είναι φιλικά διακείμενα προς τα συμφέροντα των δανειοληπτών σε αντίθεση με άλλα σε μεγάλα αστικά κέντρα, που δείχνουν αυστηρότητα απέναντι σε παρόμοια φαινόμενα.

    Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που έχουν καταθέσει προς τους θεσμούς με τις αλλαγές που εισηγούνται στο νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες ζητούν την άρση της δυνατότητας να παίρνει κάποιος αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, με την υποβολή και μόνο της αίτησης υπαγωγής στο νόμο, αλλά και ο έλεγχος της δυνατότητας κάποιος να υποβάλλει πέραν της μίας αίτησης ή αντίστοιχα να παραιτείται από τις αιτήσεις, πρόταση που αποσκοπεί στο να περιοριστεί το φαινόμενο της ελεύθερης εισόδου και εξόδου στο νόμο.

    Εκτός από την ανενόχλητη και χωρίς επιπτώσεις είσοδο και έξοδο από το νόμο, άλλη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι είναι η απόκρυψη της πραγματικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους ή ακόμα και των καταθέσεων που διαθέτουν σε άλλη τράπεζα, πλην αυτής στην οποία χρωστούν.

    Πρόκειται για μια διαδομένη πρακτική, γνωρίζοντας ότι ο νόμος προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου και η οποία επιστρατεύεται στην ίδια λογική, δηλαδή του να κερδίσει ο οφειλέτης χρόνο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου κατά το πρότυπο του εξωδικαστικού μηχανισμού, αξιοποιώντας την πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και η οποία καταγράφει το σύνολο των οφειλών, των καταθέσεων αλλά και των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μαρίνος Κωνσταντακάτος: Στο «σφυρί» πολυτελής οικία στη Εκάλη
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τι θα υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 3ο προσυνέδριο της ΝΔ
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίθεση Σπίρτζη σε Beat: Να μας πουν πού φορολογούνται



    ΣΧΟΛΙΑ