• Business

    Οι νέες business σε ακίνητα και τουρισμό. Πως Κόκκαλης και Στασινόπουλος επενδύουν εκατομμύρια

    • The Wiseman
    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Στον ξενοδοχειακό κλάδο στρέφουν το ενδιαφέρον τους ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες όπως του Σωκράτη Κόκκαλη της Intracom και του Νίκου Στασινόπουλου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, λόγω της έκρηξης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Χωρίς μεγάλο θόρυβο, ο πρώην πανίσχυρος επιχειρηματίας, Σωκράτης Κόκκαλης που συνέδεσε την άνοδο του με την εποχή Σημίτη τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, έχει πραγματοποιήσει την τελευταία διετία δυναμική είσοδο στον ξενοδοχειακό κλάδο με την απόκτηση ή τη μίσθωση σειράς μονάδων τόσο στην Αθήνα, όσο και σε νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος. Στον όμιλο έχουν ενταχθεί πλέον 4-5 ξενοδοχεία, κυρίως στον τομέα των boutique hotels, υπό την αιγίδα της Intradevelopment η οποία διοικείται από τον Δημήτρη Θεοδωρίδη, τον γιο της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο γάμο της, με τον γνωστό τερματοφύλακα Σάββα Θεοδωρίδη.

    Στασινόπουλος
    Μιχάλης Στασινόπουλος. Επιχειρηματίας (πρώτος από δεξιά)

    O δραστήριος Μιχάλης Στασινόπουλος

    Ο Μιχάλης Στασινόπουλος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μετά τη μεγάλη επένδυση των 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του πεντάστερου ξενοδοχείου στην Πλατεία Καραϊσκάκη, που παραχωρήθηκε προς διαχείριση στο Wyndham Hotel Group, ετοιμάζει το επόμενο βήμα.

    Μέσω της δημιουργίας ανώνυνης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ετοιμάζει το επόμενο βήμα του στο real estate, τόσο στον τομέα των ποιοτικών κτιρίων γραφείων, για τα οποία “διψά” η αγορά, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων όπως τα ξενοδοχεία.

    Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει σημαντικότατη ακίνητη περιουσία η οποία προσεγγίζει σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις  στελεχών της αγοράς real estate.

    theodoridisnomikou
    Δημήτρης Θεοδωρίδης – Δούκισσα Νομικού

    Ο Πέτρος Σουρέτης

    Στην Intracom, καίριο ρόλο στις νέες δραστηριότητες στον τουριστικό κλάδο διαδραματίζει και ο επικεφαλής της Intrakat Πέτρος Σουρέτης, ο οποίος διαχειρίζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων.  Τη διοικητική ομάδα στον τομέα των ξενοδοχείων συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης ένας από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη των boutique ξενοδοχείων στην Αθήνα μέσω του O&B Athens Boutique Hotel, αλλά και με θητεία στο χώρο των ιπποδρομιών και των ίππων.

    Το τελευταίο “χτύπημα” του ομίλου ήρθε πριν από λίγες ημέρες όταν υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της Intrakat και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) για την εκμίσθωση του κτηρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 3 – 5 στην Αθήνα. Το τριώροφο διατηρητέο κτήριο του ΜΤΣ, επιφάνειας 4.160 τ.μ. εκμισθώθηκε στην Intrakat για 20 χρόνια έναντι μηνιαίου τιμήματος 40.000 ευρώ και προορίζεται, επίσης, για boutique hotel 43 δωματίων που θα λειτουργήσει εντός του 2019.

    Το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη αν και στο παρελθόν φιλοξενούσε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων όπως κατάστημα της σουηδικής H&M και η εταιρεία αξεσουάρ της Ferrari, ήταν τα τελευταία χρόνια κενό στο μεγαλύτερο τμήμα του. Η πρωτοβουλία του ομίλου Intracom προσέφερε και μια ανάσα στα σχέδια του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, μέσω της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) που δεν πάνε και πολύ καλά.

    Πέτρος Σουρέτης. Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat
    Πέτρος Σουρέτης. Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat

    Νέες εξελίξεις

    Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν, όμως, εξελίξεις και στο άλλο σχέδιο που προωθεί η Intradevelopment (κυρίως μέσω της θυγατρικής Inestia και σειράς άλλων εταιρειών) για την επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου “Αίολος”, του πρώτου ξενοδοχείου που άνοιξε στην Αθήνα το 1837!

    Το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Αιόλου 3 – 5 και Ανδριανού ανήκει (σε ποιον άλλον;) στο γνωστό επιχειρηματία του Μοναστηρακίου Σπύρο Μπαϊρακτάρη και το έχει μισθώσει ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Μάλιστα προ ημερών το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη μελέτη για την αποκατάσταση του διατηρητέου μνημείου με την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείου. Το «Αίολος» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1835-1837, βάσει σχεδίων του γνωστού αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη (1802-1862) και ήταν το πρώτο οικοδόμημα που κατασκευάστηκε εξαρχής με σκοπό να χρησιμεύσει ως ξενοδοχείο στην Αθήνα.

    Υπό τη διαχείριση της Inestia βρίσκονται σήμερα άλλα δύο ξενοδοχεία στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Το πρώτο είναι το  Ο&Β Athens Boutique Hotel, ένα από τα πιο γνωστά boutique ξενοδοχεία στην περιοχή του Ψυρρή, το οποίο λειτούργησε το 2004. Το δεύτερο είναι το MET34 Athens Hotel στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα που κλείνει δύο χρόνια λειτουργίας.

    Ο όμιλος Κόκκαλη είχε διεκδικήσει, μέσω του διαγωνισμού που είχε πραγματοποιήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το ξενοδοχείο στην οδό Βαλαωρίτου 6 (το πρώην Athens Lycabettus).

    Όμως στο διαγωνισμό επικράτησε σχήμα κυπριακής εταιρείας η οποία, όπως είχε αποκαλύψει το mononews προ μηνών, συνδέεται με πρώην στέλεχος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

    Στη Μύκονο

    Ο όμιλος Intracom λειτουργεί, πάντως, από φέτος στη Μύκονο το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο Branco Mykonos Hotel, με την αναβάθμιση του πρώην “Lady Anna” (τεσσάρων αστέρων) στον Πλατύ Γιαλό.

    Το ακίνητο της Μυκόνου έχει μισθώσει άλλη θυγατρική της Intradevelopment και πλέον λειτουργούν 21 δωμάτια. Η οικογένεια Κόκκαλη έχει παρουσία στην αγορά ακινήτων της Μυκόνου και μέσω της κατασκευής πολυτελών κατοικιών, σχέδιο που προσπαθεί να προχωρήσει και στην Αθήνα μέσω της Κέκροψ.

    Η τελευταία διεκδικεί εδώ και χρόνια τη γνωστή έκταση των 300 στρεμμάτων στο Ψυχικό με τη δικαστική διαμάχη να συνεχίζει με αμείωτη ένταση.



    ΣΧΟΛΙΑ