• Business

    Νέα προθεσμία για την εγκατάσταση των POS

    • NewsRoom
    POS


    Ένα μικρό… αλαλούμ επικρατεί στις τάξεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για την εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS, καθώς με σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί, αλλάζει η προθεσμία εγκατάστασής τους.  Συγκεκριμένα πάει για τρία χρόνια μετά τον νόμο για ενίσχυση ηλεκτρονικών πληρωμών.

    Ο νόμος, είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 21 Δεκεμβρίου του 2016, άρα η καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης των POS, είναι η 21η Δεκεμβρίου του 2019. Όμως, τονίζεται ότι οι ενδιάμεσες ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν ακυρώνονται.

    Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: “Η προθεσμία που αλλάζει είναι αυτή της τελικής ημερομηνίας για να έχουν εγκατασταθεί παντού οι συσκευές POS και δεν αλλάζουν οι ενδιάμεσες ημερομηνίες που ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις”.

    Στις 28 Απριλίου, είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που έλεγε ότι δίνεται προθεσμία τριών μηνών σε επιχειρήσεις λιανικής και επαγγελματίες σε 85 κλάδους να εγκαταστήσουν τα POS. Μέχρι τις 28 Ιουλίου, δηλαδή και αυτό δεν αλλάζει λόγω της διάταξης για νέα τριετή προθεσμία που θα ψηφιστεί μαζί με το πολυνομοσχέδιο.

    Μετά από το πέρας του τριμήνου αυτού, θα ανακοινωθεί σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους νέα απόφαση που θα λέει για εγκατάσταση των POS το αργότερο μέχρι το τέλους του 2017. Έπειτα, θα βγει και τρίτη απόφαση, όπου όσοι δεν ανταποκρίνονται στις δύο πρώτες, έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2019. Τονίζεται, φυσικά, ότι ενδεχόμενη μη ανταπόκριση της υπουργικής απόφασης, θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

    Η κυβέρνηση και οι δανειστές, θεωρούν ότι ο νέος τρόπος πληρωμών, είναι ένα μεγάλο βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού μέσω των συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα, αναμένονται και αποδείξεις, τιμολόγια, κάτι που κανείς δεν θα μπορεί πλέον να αποφύγει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Taz: «Κάποιοι έδωσαν τη νίκη στον Τσίπρα το 2015 και σήμερα αισθάνονται εξαπατημένοι»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας



    ΣΧΟΛΙΑ