• Business

    Μπαρόζο: Για την καθυστέρηση στην πρόοδο της Ελλάδας φταίει η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Μπαρρόσο


    Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας επιρρίπτει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πλέον στέλεχος της Goldman Sachs Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η Ελλάδα σημειώνει τώρα πρόοδο, η οποία ωστόσο καθυστέρησε για λόγους πολιτικής, ανέφερε, συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο σε podcast που διοργάνωσε η Goldman Sachs, στα πλαίσια της σειράς «Exchanges at Goldman Sachs», όπου στελέχη της εταιρείας μοιράζονται τις απόψεις τους για θέματα που επηρεάζουν τις αγορές, την παγκόσμια οικονομία και ούτω καθ’ εξής.

    Το μέλλον της Ευρώπης

    Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης, μετά και το Brexit, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πως έζησε όλες τις κρίσεις την εποχή που βρισκόταν στο πηδάλιο της Κομισιόν και θυμάται πολύ καλά ότι σε πολλές συναντήσεις των G8 ή G7 που συμμετείχε μετά την έξοδο της Ρωσίας από τη G8, αρκετές φορές η Ευρωζώνη βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

    Όπως τόνισε «έπρεπε να εξηγήσουμε ότι το ευρώ δεν πρόκειται να διαλυθεί, ότι θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μέλλον, ακόμα και μετά από ένα πιθανό Grexit για παράδειγμα. Θυμάμαι ότι οι περισσότεροι από τους συνομιλητές μου με ρωτούσαν πόσο καιρό θα χρειαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και πάντα ήμουν πολύ σίγουρος γιατί γνωρίζω την ανθεκτικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».

    Επίσης, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά την άμυνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα όσον αφορά την άμυνα. “Νομίζω ότι είναι μία δίκαιη παρατήρηση. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της άμυνας, ελπίζω ότι δεν θα είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά θα υποστηρίξουν και το ΝΑΤΟ”, σημείωσε ο κ. Barroso τονίζοντας ωστόσο πως αν και θα σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το κομμάτι, δεν θα υπάρξουν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης στο προβλέψιμο ή το άμεσο μέλλον. “Σίγουρα πάντως, όσοι έχουν προβλέψει και εξακολουθούν να προβλέπουν ένα είδος αποσύνθεσης της Ευρώπης είναι λάθος. Θα υπάρξει πρόοδος, βαθμιαία, αλλά σε μια σταθερή πορεία για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά βάση, είμαι βέβαιος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά”, επεσήμανε ο επικεφαλής της Goldman Sachs International.

    Σε ό,τι αφορά δε τις επιδόσεις της Ευρώπης, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ωστόσο δεν θα είναι μία εντυπωσιακή ανάκαμψη. Η Ευρώπη δεν είναι μία αναδυόμενη οικονομία, έτσι η ανάπτυξη θα είναι μέτρια εάν συγκριθεί με τους ρυθμούς των λιγότερο «ώριμων» οικονομιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΚΤ: Πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι στις αγορές ομολόγων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ μπορεί να αποκτήσει σύντομα το δικό του bitcoin

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρώην σύμβουλος του Ομπάμα προειδοποιεί: Η μεγάλη απειλή για τις τράπεζες είναι η Google και η Amazon



    ΣΧΟΛΙΑ